Gasztrotipp

2017.09.04. 17:18

Dobja fel az ebédet szuper köretekkel!

Unja már a megszokott konyhai kínálatot? Íme négy, egészséges és finom alapanyag.

Egy vacsora vagy ebéd nemcsak rendhagyó receptekkel tehető különlegesebbé, hanem változatos köretekkel is. A Fanny magazin segítségével összegyűjtöttük a négy legizgalmasabbat:

Jázminrizs

A hosszú szemű, jellegzetes illatú fajta Thaiföldről származik, de Ázsiában és Európában is ez az egyik legkedveltebb típus. Kétszer annyi vízben főzze ki, mint amennyi rizst a fazékba rak. Ha csak kis adagot készít, például 1 személyre, az is elég, ha 1-1,5 centire lepi el a víz. Nemcsak az ázsiai jelegű ételekhez finom, a különféle halas vagy húsos ragukhoz is remek köretként.

Árpagyöngy

A hántolt, fényes árpaszemeket gerslinek is nevezik. Számos nemzet konyhájában megtalálható, többek között az olaszban, a lengyelben és a zsidóban is. Kiváló a levesek vagy az egytálételek gazdagítására, de párolva, köretként, önmagában is megállja a helyét. Az olasz rizottók mintájára készíthet belőle kiadós fogásokat is, például hússal és különféle sült zöldségekkel gazdagítva. Ha főzés előtt néhány óra hosszat meleg vízben áztatja, viszonylag hamar puhára fő. Alacsony zsírtartalmának köszönhetően amellett, hogy egészséges, a fogyókúrázók étrendjét is remekül kiegészítheti.

Bulgur

A hántolt, gőzölt, felaprított, majd kiszárított tört búza az arab konyha egyik jellegzetessége, főleg köretként fogyasztják szívesen. A benne található E- és B-vitamin miatt igen egészséges. A Magyarországon kapható változatok többnyire előfőzöttek, így otthon akár 10-15 perc alatt is elkészítheti. 1 bögrényihez öntsön kétszer annyi vizet, majd alacsony hőfokon főzze addig, amíg fel nem szívja a folyadékot. Próbálja ki szokatlan kombinációban is: a csilis babot hús helyett ezzel tegye laktatóbbá!

Hajdina

Az Ázsiából származó növény a mongol és török törzsek hadjáratai során jutott el Európába. A többi gabonaféléhez hasonlóan ez is fontos szénhidrátforrás, emellett többféle B-vitamin is megtalálható benne. Nyers egész szemei nem tartalmaznak glutént, ezért az erre érzékenyek is fogyasztatják. Töltelékként vagy köretként is elkészítheti vele a különféle fogásokat. Oroszországban és Ukrajnában igen népszerű a pirított változata, ott többek között kását főznek belőle. A szemekből őrölt liszt viszont csak más, gluténtartalmú termékkel összekeverve alkalmas a sütésre.

A fönti köretekkel a fogás a megszokott maradhat, a végeredmény mégis varázslatos lesz. Érdemes kipróbálni!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!