Mozogjunk!

2021.04.05. 11:40

Egész nap energikusan? Így lehetséges

Az energiánkkal napi szinten kellene okosan gazdálkodni. No de hogyan?

Forrás: Shutterstock

Ha őszintén végiggondoljuk, ki az, aki miatt folyamatosan prés alatt érezzük magunkat, könnyen kiderülhet, hogy mi magunk vagyunk azok. A megfelelési kényszer, a maximalizmus vagy a nagyra és többre vágyás mind olyan hajtóerő, amely csak lemerít, sohasem tölt. A töltekezéshez az kell, hogy észrevegyük: irreálisan hajszoljuk magunkat. Pár apróság is elég ahhoz, hogy újra energikus, lendületes legyél, és ne készülj ki teljesen a nap végére – írja a Diéta és fitnesz.

1. Biztos lábakon

A jó és kényelmes cipő elengedhetetlen a jó közérzethez, az energikus életvitelhez.

Sem a túl magas sarkú, sem a lapos talpú nem előnyös anatómiailag.

Ha egész nap gyötör a fájdalom, az minden energiát felemészt. Ha kényelmes cipőt viselünk, soha nem fogunk megrettenni egy sétától.

2. Állj fel a székről!

Aki ülőmunkát végez, fordítson figyelmet arra, hogy óránként feláll, kicsit átmozgatja magát. Nemcsak a gerincnek tesz jót, de az egész testben intenzívebben megindul a vérkeringés, az agyba is több oxigén jut.

3. Agyalni felesleges

A túl sok agyalás és végtelenített belső monológ a legnagyobb energiarabló. Biztosan emlékszel olyan pillanatokra, amikor fejben többször is lejátszottál egy vitát a szerelmeddel vagy a főnököddel. Vajon volt értelme a sok agyalásnak? Ugye, hogy nem? Ha sikerül csökkenteni vagy leállítani ezeket a belső beszélgetéseket, vitákat, észrevehetően meg fogsz könnyebbülni, és ismét energikus leszel.

4. Mozgásban az élet!

Aki semennyit nem mozog, ne csodálkozzon, ha csak vonszolja a terheit. A mozgás azon túl, hogy oldja a stresszt és oxigént juttat az izmokhoz és a szervekhez, ki is takarítja az egész testet.

Felejtsd el a teljesítménykényszert, sportolj azt, amihez igazán kedved van.

Lehet ez fél óra torna, aerobik, jó idő esetén foci vagy tollasozás a gyerekekkel, túra a családdal, barátokkal vagy csak egy rövid kocogás.

5. Tudatos étkezés

Sose feledjük, hogy a táplálkozásból nyerjük az energiát. Az egészséges, minden tápanyagot tartalmazó, de szénhidrátban szegény táplálkozás hajtja legjobban a motort. A szénhidrátban dús ebéd befejeztével minden energia az emésztésre fordítódik, így órákat vegetálgatunk, mire újra erőre kapunk. A könnyű ebéd után viszont gond nélkül tudjuk folytatni a teendőinket. Az is nagyon fontos, hogy a nap folyamán egyenletesen jusson táplálékhoz a szervezetünk, azaz a napi 2 nagyobb (reggeli és ebéd) és 2 kisebb étkezés ideális lehet.

6. A hála is hegyeket mozgat meg

A legnagyobb nehézségek közepette is mindenkinek vannak olyan momentumok az életében, amelyekért hálás lehet. Ezt azért is fontos meglátni, mert a kutatók azt mondják, azzal, hogy észrevesszük a jót és az örömtelit, azzal elégedettségünket növeljük, ami folyamatosan hangolja hozzáállásunkat az élethez. Egy hálával teli ember mindig tudja, hogy nem kell kétségbeesni, mert vannak stabil pontok az életében, amelyek segítségével képes belső erőforrásait mozgósítani.

7. Haverok, buli

A kiegyensúlyozott, támogató baráti és társas kapcsolatok nélkül magányos és mogorva remeték leszünk. Nem kell feltétlenül sülve-főve összejárni, de egy-egy kellemes hétvégi program, egy kirándulás, egy kártyaparti vagy közös mozi is feldobja a zsúfolt, munkás hétköznapokat. Ha hajlandóak vagyunk úgy dönteni, hogy jól érezzük magunkat, minden sokkal könnyebben megy az életben.

Borítókép: illusztráció

 

Címkék#energikus

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!