Praktikák

2019.03.26. 21:32

Egyen hagymát hagymával!

Ükanyáink és dédanyáink is az alapanyagok testre gyakorolt jótékony élettani hatásai szerint állították össze a mai kor legismertebb fogásait.

Forrás: Shutterstock

Gondolkozott már azon, hogy miért éppen tormával esszük a húsvéti sonkát vagy savanyú káposztával a zsíros csülköt? A kolbász mellé miért kívánjuk a hagymát és az erős paprikát? A válasz pofonegyszerű: ezek az élelmiszerek egymást támogatva segítik az emésztést – írja a Borsonline.

Sok mindennel nap mint nap találkozunk a tányérunkon, olykor kiválogatjuk az ételből, mert nem szeretjük annyira. Pedig minden alkotóelemnek szerepe van. Ükanyáink és dédanyáink se hasra ütésre főztek, és ugyan lehet, hogy nem voltak vele pontosan tisztában, mégis az alapanyagok testre gyakorolt jótékony élettani hatásai szerint állították össze a mai kor legismertebb fogásait.

Torma

Magas a vitamintartalma, baktérium- és vírusölő, gyulladáscsökkentő hatású. Igazából egész télen érdemes lenne nap mint nap enni belőle egy keveset. Csípős illóolajainak köszönhetően belélegezve csillapítja a náthás tüneteket. Glukozinolát­tartalma segíti az emésztést, és védi a májat. A zsíros és füstölt húsvéti sonka tökéletes kiegészítője.

Savanyú káposzta

A bélrendszer seprűjének is mondhatjuk, nem csoda, hogy akik nem szeretik is megkívánják időről időre. Csökkenti a zsíros ételek mellékhatásait és a koleszterinszintet, a csülök imád benne feloldódni. Magas rosttartalma és a benne rejlő hasznos tejsavbaktériumok segítenek helyreállítani a bélflórát, amit a zsíros húsok amúgy megterhelnek. Az olaszok mindezt sok rozmaringgal és kakukkfűvel intézik el, ezek a fűszerek is könnyítik az emésztést.

Vöröshagyma

A hagymáról valószínűleg senkinek se a szájhigiénia, ami elsőre eszébe jut, pedig a benne található anyagok erősítik a fogzománcot és megölik a fogszuvasodásért felelős baktériumokat. Bizonyítottan rákmegelőző hatású és kiváló antioxidáns, aminek köszönhetően lelassítja a ráncok kialakulását.

Erős paprika

Sokan nem szeretik a csípőset, pedig vizsgálatok alapján nagyon is hasznos lenne csilis ételeket ennünk. Étvágycsökkentő hatása van, segít a fogyásban és javítja a fizikai teljesítőképességet is. Ezenkívül gátolja a prosztatarák és a gyomorrák kialakulását.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!