haladás

2018.03.06. 12:39

Egyre kevesebb gyermekházasságot kötnek

Az UNICEF szerint az utóbbi 10 évben mintegy 25 millió gyermekházasságot sikerült megakadályozni világszerte.

Csaknem felére csökkent egy évtized alatt a férjhez adott kiskorú lányok száma Indiában, és ez nagyban hozzájárult a gyermekházasságok arányának jelentős mértékű globális visszaeséséhez – közölte kedden az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF).

A szervezet szerint az utóbbi 10 évben mintegy 25 millió gyermekházasságot sikerült megakadályozni világszerte. A legnagyobb arányú csökkenést Dél-Ázsiában, elsősorban Indiában tudták elérni.

Méretéből és népességéből adódóan Indiában él a világ tinédzserkorú lakosságának több mint 20 százaléka, és itt adják férjhez a legtöbb kiskorú lányt Dél-Ázsiában – mondta Javier Aguilar, az UNICEF gyermekvédelmi vezetője. Jelenleg Indiában évente csaknem 1,5 millió lányt – a lányok 27 százalékát – adják férjez 18 éves koruk előtt. Ez hatalmas visszaesésnek számít a tíz évvel ezelőtti 47 százalékos arányhoz képest – mondta el az UNICEF szakértője a Reuters hírügynökségnek.

A gyermekházasságok azért csökkenhettek ilyen jelentősen, mert az utóbbi években nagyobb hangsúlyt fektettek a lányok oktatására, illetve szélesebb körben ismertté váltak a fiatal lányok férjhez adásának negatív társadalmi és egészségügyi hatásai.

Az UNICEF becslései szerint azonban évente ma is még 12 millió kiskorú lányt adnak férjhez világszerte, ami azt jelzi, hogy sokat kell még dolgozni ahhoz, hogy megvalósuljon az ENSZ célja, amely szerint a gyermekházasságok gyakorlatát 2030-ra teljesen fel akarják számolni.

Az indiai törvények szerint a nők legkorábban 18, a férfiak pedig 21 éves korukban köthetnek házasságot. Azokat a szülőket, akiket rajtakapnak azon, hogy kiskorú lányukat férjhez akarják adni, a hatóságok magas pénzbírsággal és kétéves börtönbüntetéssel is sújthatják. A szigorú jogszabályok ellenére azonban a gyermekházasságok gyakorlata továbbra is elfogadott és elterjedt gyakorlat az ország egyes részein.

Borítókép: Flickr 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!