Más tollával ékeskedni

2019.03.12. 11:26

Egyre több diák plagizál

A szerzői gondolatok eltulajdonítása azóta okoz komolyabb problémát, mióta az interneten bármilyen szellemi termék néhány kattintással elérhető.

Forrás: Shutterstock

2018-ban 40 000 magyar diák 90 000 dokumentumot vizsgált meg plag.hu rendszer segítségével – olvasható az OTS keddi közleményében.

Ismertetik: a Plag.hu egy ingyenes, online plágiumkereső szoftver, mely különböző kritériumok alapján vizsgálja a feltöltött dokumentumokat. A szoftver figyelmeztet a szerzői jogokat sértő részletekre, illetve jelzi, ha hiányzik a hivatkozás megjelölése vagy egy gondolatjel.

A szolgáltatás arra is figyelmeztet, ha a vizsgált dokumentum túlságosan hasonlít az eredetihez.

A Magyar értelmező kéziszótár alapján, a plágium kifejezés szellemi alkotás egészének vagy részének eltulajdonítását, jogtalan használatát jelenti. A plágium sokféle alakot ölthet: megjelenhet gyakorlatilag bármely tudományos, műszaki, irodalmi területen, vagy éppen a művészeti alkotásokban is. A plágium jelensége hosszú ideje tetten érhető a történelemben, de komolyabb problémát az óta okoz, mióta az interneten bármilyen szellemi termék néhány kattintással elérhető.

Mi lehet a megoldás?

A plágium jelensége egyre többször okoz problémát; feljelentés alapján, Magyarországon büntetőjogi következménye is lehet.

A megoldás első lépése a szélesebb körű, érthetőbb tájékoztatás lehetne

– hívja fel a figyelmet a közlemény. Mint írják, a legtöbb felsőoktatási intézményben a zéró tolerancia elve működik a plágiumgyanús esetekkel kapcsolatban. Ez nem előnyös a diákok számára – foglal állást a közlemény -, mert a plágiummal együtt is sok kutatómunkát kíván egy-egy dolgozat vagy szakdolgozat elkészítése. Az oktatási intézmények talán könnyebbé tehetnék a diákok munkáját az által, hogy adott szakdolgozat vagy diplomamunka készítésekor nagyobb teret engednek a kreativitásnak, egyedi gondolatoknak.

A plágium problémája valószínűleg csupán az intézmények és a diákok közötti közös együttműködéssel oldható meg hosszú távon. Fontos azonban a folyamatos erre való törekvés mindkét fél részéről, hiszen törvénysértéssel senki sem nyer semmit – olvasható az OTS által kiadott közleményben.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!