fontos feladat

2018.05.24. 13:51

Életet menthet: készül az országos defibrillátor-adatbázis

A SzívCity nevű alkalmazással pedig akár ön is segíthet a munkában.

Mobiltelefonon is megjeleníthető országos adatbázist készít a nyilvános, közforgalmú helyeken elhelyezett félautomata defibrillátorokról az Országos Mentőszolgálat (OMSZ).

Csató Gábor, a szervezet főigazgatója a csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatón elmondta, a mentőszolgálatnak évente nagyjából hatezer esetben kell közterületen újraélesztést végeznie, amiből ezer sikeres, azonban a mentők kiérkezéséig a laikus újraélesztésben jártas emberek is sokat tudnak segíteni bajba jutott társaikon.

A most induló kampány során egy térképen fogják megjeleníteni az országban elérhető félautomata defibrillátorokat, amelyek közül 1500-at már összeírtak. Most abban kérik a lakosság segítségét, hogy a SzívCity telefonos applikáción keresztül jelezzék, ha tudomásuk van újraélesztést segítő készülékről – ismertette.

Az erre felhívó plakátkampánnyal az ország számos helyén találkozhatnak a járókelők úgynevezett city light postereken, amely reklámhelyet a JCDecaux Hungray Kft. ajánlotta fel a mentőszolgálatnak.

A főigazgató hozzátette: a mentőszolgálat eddig is nyitott volt és ezután is az lesz az innovációra, és bízik benne, hogy ezzel a kezdeményezéssel még több ember életét lehet megmenteni.

Szelei Szilárd, a reklámfelületeket értékesítő cég vezérigazgatója elmondta, a vállalat olyan együttműködésekre törekszik, ami erősíti a társadalmi felelősségvállalást.

A cég egy másik technológiát is bevezet a kampánnyal egy időben, amelynek lényege, hogy a defibrillátor-térképet népszerűsítő reklámfelület közelében elhaladva egy a mobiltelefonra küldött „csendes üzenet” jelenik meg, és ezen keresztül letölthető a SzívCity alkalmazás.

Nagy Ferenc, a SzívCity szakmai vezetője arról beszélt, az adatbázist évente frissítik majd, továbbá összekötik azt az OMSZ mentésirányítási rendszerével is.

Borítókép: Illusztráció / Shutterstock / Jaromir Chalabala

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!