változás jön

2019.02.12. 13:32

Elfogynak a betűk a rendszámról

Ezután az Európában már jól bevált területalapú táblák jöhetnek.

Forrás: Shutterstock

Hét év múlva elfogynak a jelenlegi rendszámhoz használt betűk. Ezután az Európában már jól bevált területalapú táblák jöhetnek – írja a Borsonline.

Még az idén megkezdődhet az S betűvel kezdődő rendszámok kiadása – nyilatkozta a Vezess.hu-nak a Belügyminisztérium sajtóosztálya. A 2018-ban behozott R betűs táblák minden eddiginél gyorsabban, 15-16 hónap alatt futnak ki.

Ha így folytatódik a rohamos karaktercsere, 2026-ban kifogyunk a betűkből, és egy új rendszámtáblarendszerre lesz szükségünk.

2018-ban nem az abc sorrendjében következő O betűre esett a választás, hanem az R-re. Ezt azzal indokolták, hogy az O betűt könnyen össze lehet téveszteni a Q és a 0 karakterekkel.

A gyorsan fogyó betűnek az az oka, hogy 159 ezer vadonatúj személy- és kisteherautót állítottak forgalomba, emellett 155 ezer darab használt autót hoztak be az országba 2018-ban. Pár év alatt kifuthat az összes betű, de hogy utána mi lesz, még nem tudni. A Bors által megkérdezett közlekedési szakértők szerint a legvalószínűbb, hogy nálunk is bevezetik a terület alapú rendszámot, mint a környező országokban.

Példaként az osztrák megoldást említették: ott így néz ki a tábla: XX NNN-YY, amelyben XX a város kódja, NNN egy háromjegyű szám, YY pedig két betű, amelyeket ábécésorrendben osztottak ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!