Segítség

2017.09.02. 11:03

Elviselhetőbbé teheti a kemoterápiát egy magyar kutatás

A kutatók célja, hogy hatékonyabbá tegyék a gyakran fájdalmas kezelést.

A kemoterápiás gyógyítás hatékonyságának növelését célozza az a két kutatás, amelyet egy magyar egyetemen végeznek. A kutatók szerint mind a tumoros, mind a mikrobiális eredetű fertőző betegségek gyógyításában jelentős eredményt hozhat az úgynevezett irányított terápia, amely növeli a hatóanyagok szelektivitását és csökkenti azok mellékhatását.

A több mint 200 millió forintos támogatásból alakít ki európai színvonalú infrastruktúrát közösen az ELTE TTK Kémiai és Biológiai Intézete. A fejlesztés részeként egy olyan műszeregyüttest szereznek be, amellyel a tudósok a tumoros és mikrobiális eredetű fertőző megbetegedések gyógyításának tehetik hatékonyabbá. A kutatás célja új kemoterápiás hatású vegyületek azonosítása.

Az új műszerekkel a kutatócsoport arra tesz kísérletet, hogy olyan vegyülettárakat hozzon létre, amelyek növelik a célzott terápiára alkalmas szerek választékát, mindez pedig a személyre szabott gyógyítás alapfeltétele is lehet.

A tudósok a tumoros megbetegedések esetében a rezisztens (ellenálló), illetve a fokozottan áttétképző daganatokra fókuszálnak, a mikrobiális fertőzéseknél pedig az intracelluláris kórokozók okozta megbetegedésekre – közölték a kutatást végző ELTE kutatócsoportjai.

Az ELTE akadémikus professzora, Hudecz Ferenc által vezetett projekt egyik fő célja új, eddig ismeretlen növényi, gomba- vagy más mikroorganikus eredetű hatóanyagok azonosítása és a kutatók által szintetizált új, hatékony vegyületek jellemzése.

(Borítókép: AFP/CHASSENET / BSIP)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!