Kinek ez, kinek a kávé

2018.05.27. 13:37

Energiaital: nem az, aminek látszik

A különböző termékek hazánkban is népszerűek, s rövid távon valóban képesek javítani a teljesítményt, hosszútávú fogyasztásuk azonban rossz döntés.

Daniil Kvyat egy F1 futam előtt energiaitalt iszik

Forrás: AFP

Fotó: Alexey Kudenko / Sputnik

Sokan fogyasztanak különböző energiaitalokat, ám az egészségünk szempontjából jobban járunk, ha természetesebb energiabomba után nézünk. Ilyen lehet a banán, a zöld tea vagy az alacsony zsírtartalmú tej, sőt mértékkel fogyasztva talán még a jó minőségű csokoládé is – javasolja a CsupaSport.

Igaz, hogy a különböző energiaitaloktól elsősorban a koffeinnek és a taurinnak köszönhetően energikusabbnak, erősebbnek és frissebbnek érezhetjük magunkat, de számolni kell a kellemetlen mellékhatásokkal, az álmatlansággal, a magas vérnyomással vagy a fejfájással is.

Hosszabb távon a szív és érrendszernek sem tesz jót, nyugtalanságot okozhat, és nagyobb mennyiségben fogyasztva a koffein vízhajtó hatása miatt akár enyhe dehidratáltság vagy gyomorpanasz is jelentkezhet.

És persze ne feledkezzünk meg, hogy a legtöbb készítmény viszonylag sok cukrot tartalmaz (ami energia szempontjából egyébkánt nem hátrány), igaz lehet kapni cukormentes változatokat is – teszi hozzá a cikk írója.

A portál összegezte azokat a kutatásokat, melyeket a témával kapcsolatban végeztek. Egy 2001-es vizsgálat szerint az energiaitalok rövid távon jelentősen javítják a memóriát, a reakcióidőt, a mentális és a fizikai teljesítőképességet. Profi kerékpárosokon 2009-ben végeztek egy felmérést, amelynek eredménye, hogy akik energiaitalt fogyasztottak, azoknak sokkal jobb volt az állóképességük.

Ugyanakkor a 2015-ben profi röplabdázókon végzett kutatás szerint három szettet játszva az energiaital sem javított szignifikánsan a játékosok teljesítményén – ez alapján tehát nehéz ítéletet mondani.

Időnként tehát, mértékkel fogyasztva hasznos is lehet, hosszabb távon, állandó fogyasztásra azonban senkinek nem ajánlatos – írja a CsupaSport.

Borítókép: Daniil Kvyat egy F1 futam előtt energiaitalt iszik.

Forrás: AFP / Alexey Kudenko / Sputnik

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!