Karrier

2020.08.26. 18:28

Ezek a legjobb válaszok egy állásinterjún

Amikor megpályázunk egy pozíciót egy számunkra ismeretlen cégnél, idegesen várjuk a mindent eldöntő interjút, és próbáljuk előre begyakorolni a megfelelő válaszokat.

Forrás: Shutterstock

„Miért önt vegyük fel erre a munkakörre?

A „Mert én vagyok a legjobb!” válasz nem biztos, hogy megállja a helyét. Higgye el, az alázatosabb, kevésbé kérkedő felelet jobban célba talál: gondolja át az eddigi tapasztalatait, majd az önéletrajzán végighaladva emelje ki erősségeit! – javasolja a Vasárnap Reggel legutóbbi számának összeállítása.

„Miért szeretne váltani?”

Talán ettől a kérdéstől fél mindenki a legjobban. Mondja el az igazat, hogy nem jött ki a főnökkel, vagy hogy csak egyszerűen unta a banánt? Inkább ne! Bármilyen nézeteltérés vagy munkafeltétel miatt kell is váltania, soha ne mondjon negatívat a volt főnökéről, illetve a kollégáiról! Jó válasz lehet például ez: „Sok tapasztalatot szereztem az előző munkahelyemen, ám szakmailag sajnos már nem tudtam tovább fejlődni.”

„Milyen elvárásai vannak a pozícióval kapcsolatban?

Itt nemcsak a motivációját és a karrierterveit szeretnék felmérni, hanem arra is kíváncsiak, mennyire ismeri a vállalatot, tisztában van-e azzal, mivel foglalkoznak. Mondja el őszintén, mit szeretne elérni az adott pozícióban, hozzátéve azt is, hogy miben tudja segíteni a cég előrejutását.

„Mit tart a legnagyobb kudarcának?”

Mindannyian hibáztunk már, tehát nem kell szégyellnie, bármi történt is önnel a múltban. Ám arra figyeljen, hogy okosan közelítse meg a kérdést, és kerülje a panaszkodást! Emelje ki inkább azt, hogy mit tanult a negatív tapasztalatból, hogyan jutott túl rajta, és hogyan fordította-állította azt a saját fejlődése szolgálatába.

„Mi motiválja?

Talán a legtöbben azt böknék ki válaszként: a pénz. Valóban bérből és fizetésből élünk mindannyian, de érdemes ezt a témát is bölcsen megközelíteni. Válaszában inkább térjen ki arra, hogy szereti, ha változatos feladatokkal bízzák meg a munkakörén belül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!