6 súlyos baki

2020.04.12. 21:55

Ezeket a konyhai hibákat elkövetve könnyen ételmérgezést kaphatunk

Vannak olyan élelmiszerbiztonsági alapszabályok, amelyeket mindenki ismer, de ezeken kívül is van még néhány fontos tudnivaló.

Forrás: Shutterstock

Vannak olyan élelmiszerbiztonsági alapszabályok, amelyeket már egészen kis korunkban magunkévá teszünk: a nyers tojásos ételeket lehetőleg még aznap el kell fogyasztani, vagy, hogy a salátákat nagyon alaposan meg kell mosni, ha megkímélnénk magunkat az e-kóli baktériumok okozta hasfájástól. De ezeken kívül van még egy pár olyan higiéniai tézis, amely kevésbé ismert, vagy épp, hogy rosszul ismert, pedig legalább annyira fontos, mint az említett két alapvetés − figyelmeztet a mindmegette.hu.

Nem hűtjük le időben az ételmaradékot

Miután mindenki jóllakott, és maradt az ebédből, fontos, hogy hagyjuk kihűlni az ételt. De maximum 2 órán belül tegyük a hűtőbe, így megadályozhatjuk a baktériumok elszaporodását, amelyek szobahőmérsékleten bizony 20 percenként duplázódni képesek.

Nem mindegy, mit és hogyan tárolunk a hűtőben
Fotó: Shutterstock

Nem elég hideg a hűtő

A biztonságos hőmérséklet a hűtőben 4 fok, a mélyhűtőben 0 vagy kevesebb. A legjobb, ha beszerzünk egy hűtőhőmérőt, és úgy állítjuk be az ideális állapotot.

Sütés-főzés előtt megmossuk a húst

Sokan azt gondolják, hogy a húsok főzés előtti megmosása a legjobb módszer arra, hogy a csirkén, marhán, vagy sertésen lévő bakrétiumokat eltávolítsuk. Ám pont az ellenkezőjét érjük el, a mosáskor a baktériumok a kezünkre, vagy a mosogatóba kerülnek. A szakemberek szerint elég, ha egy papírtörlővel felitatjuk a húslét – és a törlőt utána azonnal kidobjuk, majd kezet mosunk -, a főzéskor ugyanis elpusztulnak a baktériumok.

Az edény szélén törjük fel a tojást

Kezet fel, aki másképp csinálja! Nos, ők az elővigyázatosabbak közül valók, ám a legtöbben bizony annak az edénynek a szélén törik meg a tojást, amiben aztán dolgoznak majd vele. Ebben az esetben 2 potenciális baktériumforrást képeznek: egyfelől tojáshéj landolhat a fehérjékben, másfelől az edény külső falán lefolyó fehérje, láthatatlanul megszilárdulva a konyhapulton, szintén baktériumtanyává változhat pár óra leforgása alatt. A legjobb, ha egy másik, kisebb edénybe ütjük fel a tojásokat, úgy, hogy a héjukat a konyhapulton repesztjük meg, és csak utána öntjük bele a keverőtálba vagy a serpenyőbe. A pultot pedig azonnal le kell törölni egy mosószeres, nedves ronggyal.

A pulton olvasztjuk fel a mélyhűtött ételt

Csak azért, mert a nagymamánk így csinálta, még nem biztos, hogy jó ötlet. Engedjük ki az ételt a hűtőben! A mínuszból plusz hőfokra átrakott étel mindenképpen felolvad egyetlen éjszaka alatt, még akkor is, ha a hőmérséklet éppen, hogy átlépi a nulla fokot. Nagyon fontos továbbá, hogy amit egyszer már kiolvasztottunk, azt semmiképp ne fagyasszuk vissza, dolgozzuk fel pár órán belül.

Nem elég hosszan és alaposan mosunk kezet

Az ideális az, ha minden munkafolyamat után meleg szappanos vízzel kezet mosunk, mégpedig legalább 20 másodpercig. A Boldog szülinapot című dal nagyjából ennyi ideig tart, ezért, ha nem akarunk számolni, énekelhetünk is közben. Ezzel a módszerrel a gyerekeket is könnyebb rászoktatni a kézmosásra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!