Gyümölcs

2019.05.22. 11:00

Ezekkel a trükkökkel hetekig friss marad az eper

Búcsút inthetünk a penésznek és a foltoknak.

Forrás: Shutterstock

A tavasszal nem csak a jó idő, de a gyümölcsszezon is megérkezett, májusban pedig egyre több helyen kapható az ízletes eper. Hogy a gyümölcs minél tovább friss maradjon, azt igen egyszerű fortélyokkal biztosíthatjuk: ezek közül mutat be négyet cikkében a Maszol. A különböző öblítéseken alapuló módszereket egy csapat tesztelte. A négy eljárás abban egyezik, hogy mindegyik esetben fél percig öblítették az epreket, papírtörlővel szárazra törölték, végül egy papírtörlővel bélelt dobozba tették, majd egy hétig hűtőben pihentették a gyümölcsöket.

Fotó: Shutterstock

Az eljárások a következőképp alakultak:

1. Hideg vizes öblítés: ez a legegyszerűbb módszer, ám egy hét elteltével az így kezelt eprek lettek a legpuhábbak.

2. Hideg vizes ecetfürdő: egy tálban egy résznyi ecetet és három résznyi vizet összekevertek, majd az eperszemeket ebben áztatták fél percig. Egy hét elteltével egy-két sötétebb foltot leszámítva az eprek ugyanolyan frissek voltak. Ennél a trükknél azonban érdemes odafigyelni az időre és csak fél percig áztatni az epreket az ecetes vízben.

3. Meleg vizes öblítés: amikor hideg víz helyett, meleg vízzel öblítették le a gyümölcsöket, egy hét múlva az eprek bár kicsit puhábbak, de frissek maradtak.

4. Forró vizes merítés: a negyedik módszer során forró vízbe merítették az epreket, amelyek egy hét múlva kissé puhák, de teljesen épek maradtak.

A cikk hozzáteszi:

bármelyik módszert is alkalmazták, egy hét múlva az összes eper penészmentes volt.

Kiemelik azonban, hogy a leghatékonyabbnak a meleg, a forró vizes, valamint az ecetes öblítések bizonyultak.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!