Teszt

2017.08.03. 10:00

Ezt a parizert vegye, és ezt kerülje, ha jót akar!

Párizsit rengetegen fogyasztanak, és általános bölcsességnek számít, hogy nem érdemes elgondolkozni azon, miből készül ez az élelmiszer. Hústartalma manapság szerencsére már jóval 40% felett van, így jelentősen javult az élvezeti értéke.

A parizertermékek osztályozása során illatukat, ízüket és állagukat vizsgálta a mindmegette.hu tesztje. Nézzük, miként alakult a sorrend!

Aldi

Ennél spártaiabb csomagolást nehezen lehetne „tervezni”. Kibontása után a szeletek illatozva öntik magukból a mustáros aromát, olyan, mintha megfürdették volna a párizsit egy kád mustárban. Kóstolva is megmarad ez az élmény, nehéz hova tenni, de legalább nem unalmas. A húsos kaland nem túl intenzív, de még elfogadható. A szeletek vékonyak, tehát nyugodtan csapjunk egymásra kettőt, mert egyedül elveszik a szendvicsben.

Adatok: sertéshús 50%, 150 gramm, 199 forint.

Zimbo

Igazi nagyipari kiszerelés. Felbontás után hirtelen megérint minket a párizsi illata, amely inkább a szag kategóriájába sorolható. Pár pillanattal később már tisztul a kép és az elménk is, amikor megérezzük a sertéshús jellegzetes aromáját. A terméket kóstolva nincs mennyei élményben részünk: húsos, ám kissé füstös parizert kapunk. Az állaga egészen rémes, majdhogynem krémes.

Adatok: sertéshús 52%, 200 gramm, 259 forint.

Dárdás

A csomagolás sárgás árnyalatának kiválasztása ép elmével aligha felfogható. Kibontása után az orrunkat kissé kellemetlen konzervillat csapja meg, de pár határozott kézmozdulattal elhessegethetjük a felhőt. A szeletek vastagok, ez a „két szelet az egyben” kategória már. Kóstolva nem érzünk semmit: végig ízetlen, ami csak annál jobb, mintha rossz íze lenne. A felülete extrán sikamlós, szóval csakis késsel és villával közelítsünk felé.

Adatok: sertéshús 54%, 150 gramm, 199 forint.

Baroni

Illatra kellemes, picit sonkás jelleget is érezni belőle, de füstösséget semmit. A szeletek inkább vékonyabbak, egyszerre akár kettőt is lenyomhatunk. Picit nyálkás a felülete, ami nem nagy katasztrófa, de simogatni nem lenne kellemes. Ízre enyhén sós, kapunk még hozzá tiszta húsos hatást is. Összességében nem is vészes, csak inkább kesztyűben közelítsünk felé.

Adatok: sertéshús 62%, 150 gramm, 199 forint.

Tesco

A gyengébb idegrendszerű vásárlók biztosan megijednek tőle. Furcsán vékony a csomagolása, talán a gyártó is érzi, hogy olyan a minősége, hogy kár lenne nagy adagban „kényeztetni” a közönségét. Az illata büntet. Igazi döghús, amelyet alaposan ledaráltak és formába öntöttek. A felülete nyálkás, ha megérintjük, feláll a hátunkon a szőr is. Kóstoláskor kiderül, hogy nem homogén egész, bizony vannak sercegő pontok a párizsi belsejében. A szeletek vastagabbak, így sajnos többet kapunk a „szeretetből”.

Adatok: sertéshús 41%, 100 gramm, 133 forint.

Spar

A peckes bajszú frissőr szerint a párizsi a világ leggyorsabb szendvicsének egyik alkotóeleme. Az illata kissé megtévesztő, talán a pulyka irányába indít minket, csak egészen közelről fedi fel magát: sertésből van valójában. Felületén sikamlós filmréteg van, de könnyen túljutunk rajta. Kóstolva lágyabb állagot találunk, amelynek hátterében szolid sertéshúsíz bujkál. Füstösség vagy egyéb aroma semmi, ízre tiszta sertéspárizsi. A szeletek átlagos vastagságúak, pont ideális egy szendvicshez.

Adatok: sertéshús 66%, 150 gramm, 239 forint.

Pick

Elegáns csomagolása minden jóérzésű embert visszafogott bizakodásra indít. Az illata enyhén füstös. A tapintása csúszós, picit mintha nyálkás lenne. A húskorongok vastagsága pont jó, nem hajszálvékonyak. Kóstolva erősödik a füstös jelleg, és megjön a hőn áhított sertéshúsíz is. Összességében inkább füstös, ámde visszafogottan húsízű párizsi.

Adatok: sertéshús 64%, 100 gramm, 349 forint.

Kométa

Nem tudni, honnan ered a harmónia kifejezés a csomagoláson a párizsi szó előtt, de egész bizalomgerjesztő. Az illata jó, már-már harmonikus. A szeletek extrán vékonyak, de azért nem látni át rajtuk szerencsére. Kóstolva egészen húsos állaggal találkozunk, amelyben igazán kellemes ízvilág rejtőzik. A falatok húsosak, enyhén füstösek – kifejezetten kellemes.

Adatok: sertéshús 70%, 150 gramm, 279 forint.

Az ítélet

Nem titok, sokkal cudarabb élményre számítottunk, amikor a parizerek tesztelésére adtuk a fejünket. Az igazat megvallva csak egyetlen embert próbáló termékkel volt dolgunk, ezt a Tesco nyújtotta saját Value-kínálatából.

A Kométa magas hústartalma elegendő volt a sikerhez. Rögtön mögötte a Pick áll, amelynek füstös íze varázsolta el leginkább a tesztalanyokat. Harmadik helyen végzett a Spar sajátja. Úgy fest, egyre komolyabban kell venni a saját márkás termékeket, ugyanis az Aldi is csak egy hajszállal maradt le a dobogóról.

A helyezések

1. Kométa

2. Pick

3. Spar

4. Aldi

5. Baroni

6. Zimbo

7. Dárdás

8. Tesco

 (Borítókép: Shutterstock)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!