gyermekjogok

2021.04.26. 13:12

Fiatal nagyköveteit keresi az UNICEF Magyarország

Olyan 14-21 év közötti fiatalok jelentkezését várják, akik szívesen képviselik a gyerekjogok ügyét, aktív közösségi életét élnek az iskolájukban, településükön.

Budapest, 2018. november 20. Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes (b3) irodájában fogadja az UNICEF Magyarország fiatal nagyköveteit a gyermekjogok világnapján a Főpolgármesteri Hivatalban 2018. november 20-án. MTI/Balogh Zoltán

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

Pályázatot hirdet az UNICEF Magyarország, hogy megtalálja Fiatal Nagyköveti Tanácsának új tagjait. A kiválasztott fiatalok közreműködnek a szervezet programjaiban, képviselik korosztályuk érdekeit, hangot adnak a gyerekek véleményének és részt vesznek a gyermekjogi ismeretek terjesztésében is.

„Az UNICEF egy olyan világ építésében kéri a fiatalok segítségét, ahol minden gyermek biztonságban van az erőszakkal szemben, érvényesülnek a jogaik és kibontakoztathatják a bennük rejlő képességeket” – olvasható a felhívásban.

A szervezet MTI-hez eljuttatott hétfői közleménye szerint az ideális jelölt 14-21 év közötti, „szóvivőként” is szívesen képviseli a gyerekjogok ügyét, valamint aktív közösségi életét él az iskolájában, településén, szűkebb környezetében.

A közösségszervezésben, diákújságírásban, jótékonysági akciókban szerzett tapasztalat előnyt jelent. Az ország minden pontjáról, bármilyen háttérrel jelentkezhetnek az érintett korosztály tagjai, lényeges szempont, hogy a Tanács sokféle fiatal sokféle világát tükrözze.

Mint írják, a világ egyik legismertebb gyermekjogi szervezeteként az UNICEF különösen fontosnak tartja a fiatalok bevonását az őket érintő döntésekbe. A Fiatal Nagykövet pozíciót az UNICEF Magyarország 2015-ben hozta létre azzal a céllal, hogy a Gyermekjogi Egyezmény szellemében biztosítsa a gyermekek részvételét a munkájában. Az új tagokat minden évben pályázat útján választják ki, jelenleg hét fiatal alkotja a Tanácsot.

A Fiatal Nagykövetek az elmúlt években együttműködtek a Gyermekbarát Településekkel, panelbeszélgetéseken osztották meg gondolataikat, döntéshozókkal találkoztak, cikkeket írtak, kampányokban hallatták a hangjukat. A leendő Fiatal Nagykövetek részt vehetnek az UNICEF Magyarország rendezvényein, programjaiban, alakíthatják a szervezet tevékenységét.

„Nagy várakozással keressük új nagyköveteinket, akik korosztályuk hangjaivá válnak és betekintést adnak nekünk, gyermekekért dolgozó felnőtteknek abba, hogy maguk a fiatalok mit gondolnak egyes témákról. Ez a generáció formálja majd a jövőnket, érdemes rájuk már most odafigyelni” – idézik a közleményben Mészáros Antóniát, az UNICEF Magyarország ügyvezető igazgatóját.

A pályázat részleteiről további információ a https://unicef.hu/fiatal-nagykovetek oldalon érhető el.

Borítókép: Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes irodájában fogadja az UNICEF Magyarország fiatal nagyköveteit a gyermekjogok világnapján a Főpolgármesteri Hivatalban 2018. november 20-án.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!