Hagyományos ízek kicsit másképp

2017.08.28. 11:56

Fűszerek, amelyek mindent ételt ellenállhatatlanná tesznek

Nagymamáink trükkjei ma is remekül használhatóak a konyhában.

A nagyi főztjére valószínűleg mindenki szívesen emlékszik vissza: senki sem készítette úgy az ízletes házias ételeket és az ínycsiklandozó süteményeket, ahogy ő. Trükkjeit ráadásul még ma is hasznosíthatjuk – a Fanny magazin most néhány tippet ad arra, hogyan használjuk a hagyományos fűszereket. Nagymamáink konyhájában ugyanis néhány olyan csodaszer is lapult, amelyekkel a legegyszerűbb ételeket is igazi csemegévé varázsolták.

Kapor

Az uborkafű névvel is illetett gyógy- és fűszernövény felhasználási köre igen széles. A tökfőzeléknek, a kovászos uborkának, de sok helyen a túrós batyunak is elengedhetetlen kelléke, frissen pedig a halételeket és a szószokat gazdagíthatja vele. A húslevesbe tálalás után is szórhat belőle egy keveset, mert különleges zamatot ad az ételnek! Számos bajra gyógyír, többek között vízhajtó hatása van, és a különféle bélpanaszokat is enyhíti.

Babérlevél

A Kis-Ázsiában és a Földközi-tenger medencéjében honos növényt nevezik még illatfának és bürbérfának is. Az ókorban nagy jelentőséggel bírt, és nem csak a konyhában: a növény ágaiból font koszorú a győzelem és a dicsőség jelképévé vált. Jellegzetes íze miatt csínján kell vele bánni, hiszen ha „túladagoljuk”, akár el is ronthatja az ételt. Egy-két levél azonban mindenképpen kerüljön a krumpli-, a tök- és a babfőzelékbe, valamint a lencselevesbe is! A vadast és a különféle sülteket is ízesíthetjük vele, de az uborka vagy a káposztafélék savanyításához ugyancsak felhasználhatjuk. Gyógyhatása szintén van: a belőle készült tea emésztési panaszok és étvágytalanság esetén egyaránt jótékonyan hat.

Rozmaring

Az olasz és a francia konyha egyik alapízesítőjét már az ókorban is fogyasztották. Remek ízt kölcsönözhet vele például a bárány- vagy a nyúlhúsnak, de felhasználhatja a különféle sültekhez, salátákhoz és párolt zöldségekhez, a burgonyakörethez vagy a szószokhoz is. Alacsony vérnyomás, egyes ízületi panaszok és fejfájás esetén is sikerrel alkalmazhatja külsőleg, fürdő vagy olaj formájában. Terhesség alatt tanácsos kerülni a fogyasztását!

Kömény

Világszerte ez az egyik legtöbbet használt ízfokozó. Ázsiából indult el hódító útjára, és már a Biblia is említést tesz róla. A hazai gasztronómiában is több évszázada honos, őrölt vagy szemes formában egyaránt adagolhatja az ételbe, annak jellege szerint. Remek például a savanyú káposztához, a céklasalátához vagy a körözötthöz, de a sült húsokra, no meg a pogácsa és a sajtos perec tetejére is hintsen egy keveset ebből az erősen aromás magból! Remek étvágygerjesztő, de hatásos ellenszere többek között a puffadásnak is.

A boldogság illata

Tudta, hogy a majoránna (más néven pecsenyevirág) az ókorban hatalmas népszerűségnek és tiszteletnek örvendett? Nem is csoda, hiszen a legenda szerint ez volt Aphrodité szent növénye, amelynek illatát ő maga alkotta, és amely a boldogságot szimbolizálja.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!