Magyar kutatás

2017.08.16. 14:38

Gondolta volna, hogy ezek a betegségek is összefüggenek?

Magyar kutatók meglepő kapcsolatot tártak fel egyes betegségek, például a depresszió és a cukorbetegség között, az eredményeket pedig térképen is ábrázolták.

Kóros elhízás, depresszió és cukorbetegség, migrén és irritábilis bél szindróma – a most közzétett térkép sokat segíthet a betegségek okainak megértésében, de hozzájárulhat a személyre szabott orvoslás fejlődéséhez is.

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) közleménye szerint bizonyos betegségekhez gyakrabban társulnak nem várt kórképek: a depresszió például gyakran fordul elő olyan, fájdalomhoz köthető betegségekkel, mint a migrén. Az ilyen összefüggések tanulmányozása rávilágíthat a betegségek közös biológiai eredetére, vagy az azokat kiváltó környezeti hatásokra is.

Úttörő magyar kutatók

De mi ebben az újítás? Míg a hagyományos elemzések általában csak két betegség kapcsolatát vizsgálják (figyelmen kívül hagyva, hogy azokat esetleg egy harmadik betegség is okozhatja), a magyar kutatók figyelme éppen ezekre a bonyolultabb összefüggésekre irányul. A Semmelweis Egyetem, a Magyar Tudományos Akadémia és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem kutatóinak célja ugyanis az volt, hogy teljesen feltárják a különböző kórképek közötti kapcsolatokat, minden információt felhasználva a lakosság körében gyakran előforduló betegségekről.

A kutatók egy hatalmas méretű egészségügyi adatbázis elemzésével készítették el térképüket, amely többek között a depresszió esetén a már ismert pszichiátriai betegségtársulásokat (például szorongás, stressz, idegösszeomlás és szülés utáni depresszió) is megmutatja.

A refluxnak tényleg van köze a depresszióhoz

Érdekes eredmény, hogy a kóros elhízás egy kivételesen erős, közvetlen kapcsolatot mutatott a depresszióval, és szemben az eddigi véleményekkel, a kóros elhízás közvetítette a kapcsolatot a depresszió és olyan szív- és érrendszeri betegség között, mint például a magas koleszterinszint, cukorbetegség és magas vérnyomás.

További fontos eredmény, hogy a migrén közvetlen kapcsolatot mutatott az irritábilis bél szindrómával (utóbbiban a betegek görcsös hasi fájdalommal, hasmenéssel vagy székrekedéssel és egyéb emésztési problémákkal küzdenek).

A vizsgálatok sok betegség esetén igazolták a korábban már kimutatott közvetlen kapcsolatot – így például a gyomorégés – más néven refluxbetegség – szoros közvetlen kapcsolatban van az elhízással és a depresszióval is, továbbá hasonlóan erős és közvetlen kapcsolata van számos más betegséggel, például a magas koleszterinszinttel, vagy a helicobacter – egy gyakori gyomor-bélrendszeri kórokozó okozta – fertőzéssel is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!