betegség

2017.07.25. 16:34

Gyomorrontás? Vegye komolyan!

Nagy bajt is jelezhet.

Nyáron jellemzően megnő az esélye a gyomorrontásnak – nem csoda, ilyenkor nem figyelünk olyan szigorúan a táplálkozásra.

A gyomorrontás nem betegség, hanem tünetek összessége, amely magában foglalja a puffadást, az émelygést és a böfögést is. Hátterében jellemzően az áll, hogy a gyomorsav kapcsolatba kerül az emésztőrendszer nyálkahártyájával, amely rendkívül érzékeny. Ha megbomlik az egyensúly, irritáció és gyulladás jelentkezhet.

Hasonló tünetek

A gyomorrontást azonban meg kell különböztetni a gyomorégéstől (refluxtól), ugyanis utóbbi főleg közvetlenül evés után jelentkezik és tipikusan a mellkasban, a nyelőcsőben okoz kellemetlen érzést. Ugyanakkor jó néhány tünet közös, mint például a hányinger, a böfögés és a puffadás.

Mikor kell komolyan venni a gyomorrontást? Például amikor túl gyakran jelentkezik, ugyanis ez akár a gyomorrák egyik jele is lehet. Ha tehát két hétnél hosszabb ideig tartanak a panaszok, ha étvágytalanságot, fogyást, véres székletet, izzadást, mellkasi, nyaki fájdalmat tapasztalunk, esetleg besárgulunk, mihamarabb forduljunk orvoshoz!

A gyomorrontás leggyakoribb okai

- túl sok vagy túl gyors evés,

- zsíros, fűszeres ételek

- sok csokoládé, alkohol, koffein fogyasztása

- epekő, gyomorhurut, Helicobacter pylori fertőzés, hasnyálmirigy-gyulladás

- idegesség, érzelmi megrázkódtatás

- elhízás, dohányzás

- bizonyos gyógyszerek (például antibiotikumok)

Hogyan lehet kezelni?

Az egyszerűen, gyorsan múló gyomorrontás nem igényel orvosi kezelést, csak néhány nap diétázást, kortyonként fogyasztott vízzel. Csupán a már korábban felsorolt esetekben kell szakemberhez fordulni.

További jó tanácsokat talál a szerdánként megjelenő Fanny magazinban! Keresse az újságárusoknál vagy a lapcentrum.hu oldalán!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!