új eredmények

2019.05.09. 16:08

Gyorsabban terjed az elhízás vidéken, mint a városokban

Eddig pont fordítva tudtuk.

Forrás: Shutterstock

Gyorsabb ütemben terjed az elhízás a falusias területeken élők, mint a városi lakosság körében – derült ki egy új tanulmányból, amely az emberek testtömegindexének (BMI) globális változásait vizsgálta az elmúlt több mint három évtizedben.

„Ennek a globális tanulmánynak az eredményei rácáfolnak arra a széles körben elfogadott nézetre, amely szerint a globális elhízás vezető oka az, hogy egyre több ember él városi környezetben”

- mondta Majid Ezzati, a londoni Imperial College professzora, aki a tanulmány egyik vezetője volt.

A Nature című folyóiratban publikált tanulmány készítői

nagyjából 112 millió felnőtt ember testtömegindexére (BMI) – a testmagasságból és testtömegből kiszámított érték – vonatkozó adatot elemeztek 200 ország és terület városi, valamint vidéki területeire kiterjedően 1985 és 2017 között.

Az eredmények szerint a vizsgált időszakban a nők BMI-értéke átlagosan 2 ponttal, a férfiaké 2,2 ponttal nőtt világszerte, ami 5-6 kiló testsúlynövekedést jelent.

Ennek a globális növekedésnek több mint a fele a vidéki területeken élők BMI értékének emelkedése számlájára írható. Az elmúlt 33 évben ugyanis a vidéken élő nők és férfiak BMI értéke átlagosan 2,1 ponttal, míg a városban élő nőké 1,3 ponttal, a férfiaké 1,6 ponttal nőtt.

A kutatók rámutattak, hogy 1985-ben a városokban élő felnőtt férfiak és nők BMI értéke magasabb volt, mint a vidéken élőké a vizsgált országok több mint háromnegyedében. Harminc évvel később azonban, a különbség drasztikusan lecsökkent vagy akár meg is fordultak a mutatók sok országban.

A kutatók szerint ennek az lehet az oka,

hogy a vidéki területeken élőknek bizonyos hátrányokkal kell szembenézniük, mint például az alacsonyabb jövedelem és oktatási szint, az egészséges élelmiszerekhez való korlátozott és drága hozzáférés, valamint a kevesebb sportolási lehetőség.

Ezzati szerint a közegészségügyet érintő eszmecserék gyakran a városi lét negatív oldalaira fókuszálnak, a mostani tanulmány azonban azt mutatja, hogy vannak bizonyos előnyei is.

„A városok rengeteg lehetőséget kínálnak a megfelelő táplálkozásra, a testmozgásra és a kikapcsolódásra, és összességében az egészségi állapot javítására”

- jegyezte meg a szakember.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!