komoly veszély

2019.07.03. 23:10

Halálos vírus is lehet a kullancsokban

A Bourbon-vírust még alig ismerjük, de annyi bizonyos, hogy két ember már belehalt a fertőzésbe.

Fábos Erika

Forrás: MTI

Fotó: Sóki Tamás

Azt, hogy a kullancscsípés komoly veszélyt jelenthet, eddig is tudtuk, de most egy új, szintén kullancsok által terjesztett vírusfertőzés borzolja a kedélyeket és int elővigyázatosságra – írja a Vasárnap Reggel.

Ennek az új vírusfertőzésnek még csak néhány esetét jelentették, de ketten már belehaltak az általa okozott betegségbe, mert

a szinte teljesen ismeretlen Bourbon-vírus ellen még nincs törzskönyvezett gyógyszer.

A jó hír az, hogy a Washingtoni Egyetem orvosi fakultásának munkatársai már találtak egy hatékonynak tűnő vírusellenes szert, de még csak egereken tesztelték. Ez egy létező, de még kísérleti stádiumban lévő gyógyszer, egy Japánban kifejlesztett influenza elleni szer. A Favipiravir hatékony lehet a potenciálisan végzetes Bourbon-vírussal szemben is.

A Bourbon-vírust először Amerikában, a Kansas állambeli Bourbon megyében izolálták egy korábban egészséges középkorú férfiból, aki influenzaszerű tünetekkel került kórházba, és több kullancscsípésről számolt be a közelmúltból.

Az orvosok ehrlichiózisra gyanakodtak, ami kullancsok terjesztette baktériumfertőzés hasonló kezdeti lefolyással, és viszonylag gyakori az Egyesült Államok középnyugati régiójában. A megkezdett antibiotikum-kezelés ellenére a férfi állapota romlott, és 11 nappal később meghalt. Vérmintáját elküldték a Centers of Disease Control and Prevention rejtélyes fertőzésekkel foglalkozó osztályának, ahol megállapították, hogy a férfi haláláért egy addig ismeretlen kórokozó a felelős. A második esetet 2017-ben jegyezték fel, amikor egy nő lázra, levertségre és fájdalmakra panaszkodva jelentkezett a St. Louis-i Barnes-Jewish kórházban. Ekkor már tudták az orvosok, mivel állnak szemben, de gyógymód nem volt rá.

Ez az eset pedig már felkeltette az influenzavírus-kutatók figyelmét, és elkezdték vizsgálni, hogy a már törzskönyvezett vagy még fejlesztés alatt álló influenzaellenes szerek valamelyike képes lehet-e megállítani a Bourbon-vírus okozta betegséget. Az esélyes gyógyszerek listáját hamar egyetlen szerre, a Favipiravirra szűkítették, amely a vírus szaporodásához nélkülözhetetlen fehérjék egyikét gátolja – méghozzá egy olyat, amely a Bourbon- és influenzavírusokban eléggé hasonló.

A kutatócsoport vezetője elmondta, pillanatnyilag lehetetlen megbecsülni, milyen gyakori lehet a Bourbon-vírus-fertőzés és vajon milyen arányban halálos, hiszen gyógyszer nélküli gyógyult esetről is van tudomásuk.

De azt már tudják legalább, hogy az Egyesült Államok középnyugati régiójában a kullancsai hordozzák a Bourbon-vírust. „Feltehetően mindig is előfordultak emberi Bourbon-vírus-fertőzések, csak korábban egyszerűen nem ismertük még fel, hogy ez okozta a megbetegedést és a haláleseteket” – mondták a szakemberek.

Addig is, amíg a gyógyszert törzskönyvezik, a legjobb védekezés a Bourbon-vírussal szemben ugyanaz, mint minden más kullancs terjesztette fertőzések ellen: kerülni kell a kullancscsípést megfelelő riasztóspray használatával és megfelelő öltözettel, ha pedig a szabadban tartózkodtunk, alaposan ellenőrizzük magunkat, hogy idejében észrevegyük a vérszívókat.

Védekezzen a telefonjával!

A Magyar Kullancsszövetség mobilalkalmazással segíti a kirándulókat a kullancs által terjesztett betegségek megelőzésében. Az ingyenesen elérhető applikációból mindent meg lehet tudni e rovarokról. A telefonra letölthető alkalmazás megmutatja, hogy az adott területen milyen kullancsfajok élnek, melyek veszélyesek az emberre és milyen betegségeket terjesztenek. Emellett a megelőzésről és a megelőzéshez szükséges eszközök, például kullancsriasztó, kullancseltávolító kanál, kullancsteszt legközelebbi beszerzési helyéről is tájékoztat. Ez fontos, mert ma már a kullancsok fele fertőzött, és nemcsak erdőn-mezőn, hanem a városi parkokban és az udvarokban is lehet találkozni velük. A kullancsnak Magyarországon legalább húsz faja honos. A legtöbb fertőző Vas, Zala, Somogy, Nógrád és Borsod megyékben van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!