Segítség

2017.09.03. 15:00

Házi gyógymódok fejfájás ellen

Ha legközelebb megint lüktetni kezd a halántékod, ne nyúlj rögtön gyógyszer után: először próbáld ki ezeket a megoldásokat!

A fejfájást általában olyan egyszerű dolgok okozzák, mint a rossz közérzet vagy az időjárás-változás. Míg egyesekre váratlanul, minden előjel nélkül törnek rá a kellemetlen panaszok, addig mások pontosan tudják, hogy mire kell vigyázniuk, hiszen akár egy pohár vörösbor vagy egy tábla csokoládé is előidézheti a kínzó fejfájást – amelyet aztán viszont könnyen elmulaszthatunk a Mindmegette tippjeivel.

Melegítő borogatás

Ha sokáig ülsz egy helyben az íróasztal fölé görnyedve, könnyen elgémberedik a nyakad és a vállad. Ettől is megfájdulhat a fejed, hiszen romlik az ezen a területen található izmok vérellátása. A feszülő fájdalmat gyorsan orvosolhatod egy egyszerű házi trükkel: főzz meg héjastul néhány szem krumplit, majd nyomkodd szét. Még melegen tedd egy tiszta konyharuhába, helyezd a válladra-nyakadra, és pihenj így egy negyedórát.

Parfümszünet

Tudtad, hogy a kozmetikumok is gyakran váltanak ki fejfájást? Illatanyagaik ugyanis irritálják a szagérzékelésért felelős receptorokat, és ezáltal magát az idegrendszert is. Néha nem árt szünetet tartani, hogy kitisztuljon az orrod: egy ideig ne fújj magadra parfümöt, és ne használj levegőillatosítót sem.

Ötperces masszázs

Keresd meg a fejfájás csillapítására alkalmas akupresszúrás pontokat: ezek a szemöldökök külső szélétől kb. másfél centiméterrel kifelé és lejjebb találhatók. Enyhe nyomással kb. öt percig masszírozd ezt a területet. Még hatásosabb a módszer, ha egy csepp mentaolajat teszel az ujjbegyedre. Ez hűsít, és javítja a vérkeringést is!

Frissítő zuhany

Ha általában reggelente fáj a fejed, lehet, hogy túl alacsony a vérnyomásod. A legjobb, ha hideg-meleg vizes váltózuhannyal kezded a napot. Először a lábfejed és a bokádra enged hűvös vizet, majd lassan haladva felfelé fokozatosan szoktasd hozzá az egész testedet. A váltott vizes tusolást mindig hideg vízzel fejezd be.

Ásványi erő

A magnéziumhiány az izom- és idegrostok túlzott ingerlékenységéhez vezet, ez pedig fájdalmat válthat ki. Az ásványi anyag legfőbb forrásai: bab, borsó, lencse, gabonafélék, dió- és mogyorófélék. Patikában kapható tabletta formájában is pótolhatod.

Egy jó erős fekete

Aki nyomást, szúrást érez a fejében, annak valószínűleg a rossz vérellátás okozza a panaszait. A kávé egyszerű és gyors segítség: mivel megemeli a vérnyomást, így javul a sejtek vérellátása. Sőt, olykor már a friss kávé illatának belélegzése is enyhíti a fejgörcsöt! Az érzékeny gyomrúaknak nem ajánlott túl sok feketét fogyasztaniuk.

Gyógynövények

Hatásos természetes segítség lehet a cickafark-, az orbáncfű- és zsályatea is. A kakukkfüves fürdő szintén segíthet. Ehhez körülbelül 2 marék friss vagy szárított füvet tegyél egy kád meleg vízbe, és 20 percig ejtőzz a habokban.

Hűvös színek

Régóta ismert, hogy a színek a testi-lelki egészségünkre is hatással vannak. A vibráló vörös látványa például nyugtalanná tesz, és felerősítheti a fejfájást. A kék ezzel szemben hűsít, lazít, nyugtat. Ha teheted, a „fejfájós napokon” viseld ez utóbbi szín valamelyik árnyalatát.

Gyömbéres víz

A migrénes fejfájás legelső jelére keverj el 1 pohár vízben 1/3 tk frissen lereszelt gyömbért, és idd meg. A gyömbér gyulladásgátló és fájdalomcsillapító hatású.

Időzíts!

Egy hosszúra nyúlt, stresszes nap után könnyen megfájdul a fejed? Gondolkodj el azon, mikor ettél utoljára! Mindegy, mennyire vagy elfoglalt, négyóránként akkor is kapj be valami könnyű fogást, és ne felejts el elég vizet és gyümölcsöt fogyasztani!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!