vitaminforrás

2019.03.28. 13:13

Helyrehozza a legyengült immunrendszert a retek

A hónapos retek vagy vajretek az első a tavaszi zöldségek sorában.

Forrás: Shutterstock

A retek igazi vitaminbomba, ezért érdemes minél többet fogyasztani belőle. Magas a C-vitamintartalma, emellett sok benne az A-, B1- és B6-vitamin, valamint a kalcium, magnézium, réz, mangán, vas, folsav és a tiamin. Jótékony összetevőinek köszönhetően jó hatással van a keringési rendszerre, remek gyulladásgátló, de akár bőrproblémák esetén is bevethető – olvasható a Mediaworks megyei lapjainak Jól vagyok című mellékletében.

Ezeréves múlt

A manapság közkedvelt gyökérzöldséget már az ókori Kínában és Japánban is fogyasztották, sok ételhez felhasználták, sőt gyógyszerként alkalmazták. Később egész Európában elterjedt. Angliában régóta gyógyhatású élelmiszerként tartják számon, főként vesepanaszok esetén hívták segítségül. Mivel könnyen termeszthető, igénytelen növény, mindennapos alapanyag Európa-szerte. Amerikában szintén gyorsan népszerűvé vált.

Diétázóknak

Szeretne megszabadulni néhány kilótól? A retek a fogyókúrában is bevethető!

Vízhajtó, májtisztító hatású, magas rosttartalmának köszönhetően segíti az emésztést.

A korán szedett, zsenge retek lágyabb ízű, mint a később felhasznált zöldségek. Zamata akkor érvényesül leginkább, ha hajszálvékonyra szeleteljük, és enyhén sózzuk, lereszelve jól használható a salátakeverékekben, tojással és halakkal is remekül harmonizál.

A csíra is finom!

A retekcsíra hatékony vértisztító, gazdag A-, B1-, B6-vitaminban, de kálium, vas, foszfor is található benne. Hatásos méregtelenítő és immunerősítő. Szendvicsre szórva vagy salátába keverve egyaránt beiktathatjuk az étrendbe.

Erre figyeljen!

Vásárláskor kemény, üde szemeket válasszon, mert a puha, fénytelen felület valószínűleg szivacsos, fonnyadt belsőt rejt. A levelek frissessége is árulkodó.

+1 tipp

Náthás megbetegedés esetén remek segítség, mert tisztítja a légutakat. Az elhúzódó asztma tüneteit is enyhítheti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!