Cukorfüggőség

2018.10.02. 09:01

Hogyan tartsuk kézben a gyermek édességfogyasztását?

A legegyszerűbb megoldás persze az, ha a szülő nem ad édességet, de akinek van gyermeke (vagy emlékszik a saját gyermekkorára), az pontosan tudja, hogy ezt sokszor könnyebb mondani, mint megtenni.

Sok családban zajlik elkeseredett küzdelem azért, hogy a gyermek az édesség helyett inkább gyümölcsöt és zöldséget, vagy más egészséges ételt egyen. A csalad.hu cikke a ChannelMum.com szerkesztőjét idézi, aki szerint nem kell betiltani az édességet, de figyelni kell arra, hogy egy kiegyensúlyozott étrend részeként csak módjával adjunk a gyermeknek.

“Ne tiltsuk be az édességet. A tiltással csak fokozzuk a gyermekekben a vágyakozást.

Fontos az is, hogy okosan válasszunk, például olyan édességet, ami a lehető legrövidebb ideig érintkezik a fogakkal”

- mondta Cathy Ranson.

A portál cikkében közli a legérdekesebb válaszokat, melyek a Huffington Postnak az utca embere számára föltett kérdésére érkeztek: ők hogyan oldják meg ezt a kihívást, illetve mit tartanának a legjobb megoldásnak?

A kisgyermekes Robin szerint nehéz kérdésről van szó, mert jól látszik, a gyermekek milyen könnyen függővé válnak a cukortól. “Jól látható, amint néha megváltozik a viselkedésük, amikor az édességre hajtanak. Persze amikor mi voltunk gyermekek, ez senkit sem érdekelt” – mondta, ugyanakkor hozzátette,

fontos, hogy az ember maga is példát mutasson.

Az egy négy- és egy nyolcéves gyermek mamájaként ezeket a harcokat megvívó Kerry kicsit keményebben közelíti meg a kérdést. Ő a nagyobbiknak ötéves koráig egyáltalán nem adott édességet (helyette mazsolát kapott), ezt a kisebbiknél már nehezebb megoldani, hiszen látja a nagyobbat.

“A válaszom egyszerű: nem, nem kaphatsz. Ilyen egyszerű, végtére is azért szülő az ember” – mesélte, mi történik akkor, ha a gyermek túl sokat nyaggatja.

Más véleményen van az egygyermekes Joaquim, aki szerint a szülőknek túl gyakran próbálják megmondani, mi a jó és mi nem, mit adjanak enni a gyermeküknek és mit ne.

“Szerintem módjával minden mehet. Én napi egy alkalomra korlátoztam az édességfogyasztást és persze a mennyiség is meg van mondva” – ismertette a módszerét.

Olyan is van, aki édesség helyett inkább gyümölcsöt ad,

de a legjobb tanáccsal alighanem az a nagymama szolgált, aki két felnőtt gyermek és három unoka után annyit mondott: nem kell édességet venni és akkor nem lesz otthon.

Borítóképünk illusztráció. Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!