trópusi ajándék

2017.09.28. 08:19

A hurrikánok ránk is hatással lehetnek

Meglepő dologra derített fényt a meteorológiai szolgálat.

Azt hihetnénk, a békés Kárpát-medencében nem fordulhat elő olyan durva időjárási jelenség, mint a trópusokon, az Amerikában pusztító hurrikánok azonban térségünk időjárását is befolyásolják – írta az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) a honlapján.

Szelek szárnyán

Az OMSZ szerint előfordulhat, hogy egy hurrikán a nyugati szelek segítségével akár Európa partjaihoz is eljut, igaz jóval szelídebb formában, de még így is heves vihart okozva. Még gyakoribb, hogy a hurrikán által a légkörbe juttatott rendkívül meleg és nedves levegő járul hozzá a mérsékelt övi ciklonok fejlődéséhez – írták, példaként említve a 2014 októberi Gonzaló nevű hurrikán esetét.

Most az Egyesült Államok partjaitól alig 200 kilométerre keletre örvénylő Maria és a tőle keletre lévő, Lee nevű „kistestvére” a számítások szerint – ha csak közvetve is – hatással lesz térségünk időjárására – emelték ki.

Eső a trópusokról

Egy modellszámítás szerint a két trópusi ciklon északnak sodródva nagyon sok nedvességet szállít a nyugati szelek övébe, és bár beolvadnak az áramlási rendszerbe, de ez a nedvesség várhatóan komoly hatással lesz a jövő hét első felében az Alpok déli oldalán lezajló ciklon fejlődésben.

Ebben az esetben a hétfőn, kedden Magyarországon lehulló csapadék forrásai is részben a pusztító hurrikánok lesznek – írta a meteorológiai szolgálat.

Borítókép: AFP/Jaap Arriens/NurPhoto

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!