Ország-világ

2021.01.12. 07:21

Idén elmaradhat az influenzajárvány

A legfrissebb adatok szerint 2200-an fordultak influenzaszerű tünetekkel a háziorvosokhoz, alig feleannyian, mint a tavalyi évben ilyenkor.

Forrás: Shutterstock

A Nemzeti Népegészségügyi Központ jelentése szerint a december 28-a és január 3-a közötti héten mindössze 2200 influenzaszerű tünetekkel járó megbetegedést regisztráltak, ami jelentősen alacsonyabb, mint a korábbi években. A tavalyi azonos időszakban például 5250-an, egy évvel korábban pedig több mint 11 ezren fordultak orvoshoz influenza miatt. Hazánkban a házi- és gyermekorvosok vesznek részt az influenzafigyelő szolgálatban, összesen 1309-en – írja a Ripost.

„Azt látjuk, hogy »késik« most a járvány. Ennek egyrészt a koronavírus miatti távolságtartás, maszkviselés, sűrűbb kézmosás is lehet az oka, másrészt idén sokkal többen kérték a védőoltást is”

– mondta el a járvány kapcsán Bense Tamás háziorvos, aki kiemelte: a koronavírussal szinte megegyező tünetek fordulhatnak elő az influenzánál is.

Fotó: Shutterstock

„Nagyon fontos, hogy meg tudjuk egymástól különböztetni a koronavírust és az influenzát. Ehhez nagy segítség, ha valaki kapott influenza elleni oltást, ilyenkor ugye a koronavírusról lehet inkább szó, illetve a PCR-teszt is dönthet. Azért is fontos, hogy meg tudjuk különböztetni egymástól a két betegséget, hiszen kezelni sem egyformán érdemes azokat, valamint a koronavírus sokkal súlyosabbá válhat” – árulta el lapunknak a háziorvos, aki hangsúlyozta:

bár egyelőre valóban úgy tűnik, hogy idén megússzuk az influenzajárványt, fontos szem előtt tartani, hogy a tapasztalatok szerint a belobbanása mindig január végén, februárban várható.

Elmondta: a napokban megérkezik a következő adag influenza elleni vakcina is, így aki szeretné, még beadathatja magának az oltást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!