Autózás

2017.09.29. 10:03

Így kerülheti el ősszel a baleseteket

Ennek az időszaknak is megvannak a speciális közlekedési veszélyforrásai. A szakember elmondja, miért kell fokozottan figyelni az utakon.

Az autósok többsége nem igazán készül erre a most tapasztalható, úgynevezett köztes időjárási időszakra, és továbbra is úgy vezet, mintha nyár lenne. Pedig ősszel jelentősen megnő a csapadékos napok száma, rövidülnek a nappalok és mindezek miatt korlátozódnak vagy kifejezetten romlanak a látási viszonyok. A szakemberek azt tanácsolják, hogy lassabban, körültekintőbben közlekedjünk, fokozottan ügyelve a követési távolság helyes megválasztására.

Az elmúlt hetekben a biztonságos közlekedés feltételeit tovább rontotta a gyakori erős szél, a nagy mennyiségű, hirtelen lezúduló csapadék. Ezek pillanatok alatt megváltoztatják a forgalmi helyzetet. A szél által az útra sodort törmelék, faág miatt szintén érdemes odafigyelni a sebességre, figyelembe véve a várható fékutat. Viharban a gyalogosoknak is érdemes óvatosabbnak lenniük, hiszen az autósok is nehezebben észlelhetik őket.

A kemma.hu arra kérte a Magyar Autóklub egyik régiós vezetőjét, Farkas Károlyt, hogy ossza meg tapasztalatait, miként csökkenthetjük az ilyenkor ránk, autósokra leselkedő veszélyeket.

- Ha utunkat lombhullató fák szegélyezik, ilyen tájt az aszfaltot borító falevelek jégpályává változtathatják az utat – hangsúlyozta a szakember, aki szerint mégcsak eső sem kell ahhoz, hogy csúszós, nyálkás legyen a falevéllel borított útszakasz, a hajnali harmat bőven elegendő ehhez. – Ezeken a levelekkel sűrűn borított aszfaltcsíkokon elég egy hirtelen fékezés, és máris kész a baj – tette Farkas Károly.

Fontos, hogy ősszel néhány apróságnak tűnő dologra külön figyelmet fordítsunk: a jó minőségű gumi az alap, de ellenőrizni kell az ablakmosó folyadékot és a szélvédőlapátokat is. Emellett érdemes, legalább indulás előtt megvizsgálni járművünk lámpáit, hogy világítanak-e.

Bizonyára önökkel is előfordult már, hogy a szembejövő járműről csak az utolsó pillanatban derítették ki, hogy az nem motorkerékpár, hanem „csak„ nem ég az egyik lámpája. – Gyengülő látási viszonyok között a „félszemmel” közlekedő gépkocsi szintén óriási baleseti veszélyforrás – hangsúlyozta a szakember. Ezzel összefüggésben elmondta: fontos időnként a lámpabúrákat is megtisztítani, és érdemes az ablaktörlőgumikat kétévente cserélni, mert ezzel elkerülhetjük, hogy csak maszatoljon a szélvédőnkön. Így ősszel pedig azzal sem követünk el hibát, ha az ablakmosó tartályába már töltünk egy kis téli folyadékot is.

(Borítókép: Shutterstock)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!