hasznos tippek

2019.08.05. 12:45

Így lesz tökéletes a piskóta

Kezdő háziasszonyok sokszor keresik, kutatják, mitől is lesz tökéletes az alaptészta. Mindenkinek van egy jó tanácsa a számukra, amiket érdemes megfogadni!

Forrás: Shutterstock

A piskótától nem kell félni, ráadásul tényleg elhagyható a sütemény esetében a mérleg!

A Vidék Íze összeszedte, mit kell követnünk a tökéletes tészta eléréséhez.

1 tojás, 1 kanál liszt, 1 kanál cukor. Vagyis, amennyi tojást használunk fel (általában hat javasolt), annyi kanál lisztet és cukrot adjunk a tésztához.

Tehetünk még a tésztába vaníliás cukrot (vagy vanília magokat is), valamint néhány csepp olajat is. Ettől sem kell megijedni, nem fog tőle összeesni a sütemény, viszont a végeredmény sokkal lágyabb lesz!

Első lépésként válasszuk ketté a tojásokat! A fehérjékből verjünk kemény habot, a cukor 1/3-át lassan adjuk hozzá, ez a lépés segít, hogy a fehérjénk még tökéletesebb legyen. A nagyobb rész cukor kerül a sárgájába, ezt a kettőst is alaposan kikeverjük, akkor jó, ha habos, krémes az állaga. Majd mehet bele egy csipet só, egy cseppnyi olaj. Ehhez adjuk hozzá az átszitált lisztet. Dolgozzunk keverőkanállal, úgy nem fogjuk felverni nagyon a port. Majd közepes fokozaton visszakapcsolhatjuk a robotgépet, kb. 2-3 percig. Végül 2-3 adagban (óvatosan, hogy ne törjön) adjuk hozzá a felvert fehérjét a korábban kikevert masszához.

Ha összeállt a tészta, béleljünk ki sütőpapírral egy tortaformát, öntsük bele a piskótát.

Néhányszor oda is ütögethetjük a konyhapulthoz, hogy jobban elterüljön az edényben.

A légkeveréses sütőt 170, sima sütőt 180 fokra melegítsük fel! Csak előmelegített sütőbe rakjuk be a tésztát. A sülési idő 40-45 perc. Ne nyitogassuk ki az ajtót! 40 perc után tűpróbával ellenőrizhető, hogy megsült-e a piskóta. Ha nem ragad rá nyers tészta, akkor már ki lehet venni. Hagyjuk langyosra hűlni egy rácson, ha azonnal dolgozni kezdünk a tésztával, az összeesik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!