hűtőtitkok

2018.02.20. 13:50

Így tárolja helyesen a zöldségeket

Hogyan marad a legtovább friss a paradicsom és a banán? Máris eláruljuk.

Fruit Green Apple Eating Hand Diet Food Healthy

Fogadni mernénk, hogy önnel is előfordult már, hogy telepakolta a hűtőt finomabbnál finomabb zöldséggel és gyümölccsel, azután pár nap múlva szinte mindent ki kellett dobnia, mert az összes tönkrement – valószínűleg ugyanis nem jól tárolta őket. A Mindmegette tippjeivel most segítünk, hogy ez többé ne fordulhasson elő.

1. A krumplit, a hagymát és a paradicsomot ne tegye a hűtőbe! Tartsa száraz és – ha van rá mód – hűvös helyen.

2. Az etiléngázt termelő zöldségeket és gyümölcsöket, mint az avokádó, a kivi vagy a paradicsom, tartsa távol az etilénérzékeny termékektől: az almától, a brokkolitól, a répától és a salátától.

3. A bontatlan banánt tartsa a pulton, a bontott gyümölcsöt azonnal tegye a hűtőbe, és mindkét állapotában, lehetőleg minden mástól távol: a banán utóérése közben fejlődött etiléngáz ugyanis minden körülötte lévő zöldségben és gyümölcsben elindítja ezt a folyamatot.

4.Tárolja a zöldsalátát és friss fűszereket légmentesen záródó tasakban: egy kis adag levegő jót tesz nekik, épp elég a frissen tartásukhoz, de nem elég az oxidációs folyamatok kiteljesedéséhez.

5. A citrusféléket egy lyukacsos kosárban vagy egy perforált műanyag tasakban érdemes tartani a hűtőben.

6. Az angolzellert érdemes alufóliába tekerni, és úgy betenni a hűtőbe. Tovább ropogós és élénkzöld marad a szár és a levél.

7. A répát, a jégsalátát és a brokkolit egy papírral bélelt dobozban tegye a hűtő alsó fiókjába.

8. A friss ananászról vágja le a zöldjét, és egy frissen tartó fóliadarabba beborítva, fejjel lefelé tegye a fridzsiderbe.

9. Mivel a nedvesség könnyen és gyorsan barna foltokat okozhat még a legfrissebb gyümölcsökön és zöldségeken, csak közvetlenül fogyasztás előtt mossa meg őket, és a feldolgozással (aprítással, szeleteléssel, darálással ) is várjon, ameddig csak lehet.

10. Nem mindig a zöldség vagy a gyümölcs vagy épp a tárolás módja a bűnös, ha a hűtőben idő előtt megromlanak a friss áruk: nem árt, ha hetente nagytakarít a hűtőben, kidobja, ami romlásnak indult, mielőtt magától sétál ki az ajtón. Havonta egyszer pedig egy ecetes vizes fertőtlenítés sem árthat.

11. Ne tárolja az élelmiszereket tűzhely vagy sütő mellett, és ott sem ajánlott, ahol füstnek vagy magas hő hatásának vannak kitéve.

12. A krumplit és az almát tárolja egy helyen – az alma ugyanis megakadályozza, hogy a krumpli kicsírázzon.

13. A gomba legjobb helyen a hűtőben vagy a spájzban, egy papírzacskóban van.

14. A paradicsomok szobahőmérsékleten, a közvetlen napsugáról távol érzik jól magukat – és tartanak legtovább.

15. A friss gyömbért mindig hűtőben tárolja!

16. Lehetőleg üveg vagy papír tárolókat használjon műanyag dobozok helyett.

Borítókép: Max Pixels

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!