renoválás

2020.05.01. 09:00

Így varázsolja újjá a régi bútorokat!

A padláson porosodó, ócskának vélt bútorok pár óra alatt otthonunk ékességei lehetnek.

Forrás: Shutterstock

Itt van néhány tipp az ingatlanbazar.hu-tól, ha nem tudja, mihez kezdjen a régi, de egykor mutatós lisztes paddal.

Tele a padlás

De jó volt a mama lisztes padján eszegetve dobolni a lábunkkal! Milyen sok barackot szedtünk a vesszőkosarakba! Hogy örültünk a kisiskolásként kapott, háromlábú palatáblának! Hol vannak e régi tárgyak? Hát a nagyszülőknél, a padláson, a műhelyben kallódnak. Ideje elővenni őket, ugyanis csekély anyagi – és időráfordítással egyedi, stílusos lakást varázsolhatunk magunknak, miközben kedves emlékeink a letűnt időket hozzák vissza.

A régi bútorok pillanatok alatt újjászülethetnek a kezeink alatt
Fotó: Shutterstock

„Akár hideg zsíroldóval is megszabadíthatjuk a szennyeződésektől a lisztes/vizes/szennyes padot, mely étkezőben, konyhában, előtérben, de a nappaliban is remekül mutat újrafestés után” – magyarázza az ingatlanbazar.hu által megkérdezett Pályi Flóra bútorfestő, az Otthon Műhely tulajdonosa. A matt hatású krétafestékkel könnyű dolgozni és rengeteg időt spórolunk meg. A színe passzolhat a falhoz vagy egy dekorációhoz. Stencilezéssel tetszőleges mintát vihetünk fel rá.

Üzenjünk rajztáblával!

A családban biztosan akad egy-két régi thonet szék, hokedli, sámli, éjjeliszekrény vagy faragott lábakon álló konyhaasztal. Ezek mind megmenthetők csiszolást, tisztítást követően egy gyors festéssel.

Az 1950-es évek kétajtós, akasztós szekrényeit is egyedivé tehetjük. Ha tudunk tükrös fésülködőszekrényt vagy egy különleges állólámpát lomizni, ugyanígy járjunk el! Még a búrára is kenhető krétafesték. A leporolt fakeretes képeket fessük le, decoupage technikával gyönyörű falidíszt kreálhatunk belőle. A zsibvásárban nagy eséllyel találunk fatálcákat, ezeken ugyancsak alkalmazható a szalvéta mintázás.

A háromlábú rajztáblából hangulatos üzenőfalat varázsolhatunk az előszobába, nappaliba.

Remek dekoráció válhat a divatból kiment, vesszőből font, „piacos” kosárból és szemetes kosárból, melyekre bátran kenhető a megmaradt krétafestékünkből, de ha csak vessző – vagy gyékény kaspónk akad, azt se sajnáljuk! Csak a festés előtti alapos tisztításra ügyeljünk. Ha cserépedényt akarunk lefesteni, azt mindenképpen kültéri krétafestékkel tegyük!

Még a bőrre is

A turkálók igazi kincsesbányák azok számára, aki szeretik a különleges textileket, párnahuzatokat. A fotelt, kanapét remekül feldobja a krétafestékkel újradíszített párna. Az angoloknál most kezd felfutni a bőr- és műbőr ülőgarnitúrák krétafestékkel történő lefestése. Itt különösen érdemes olyan krétafestéket választani, ami már tartalmazza a viaszt, így nem kell még a waxolással is vesződni.

Az ingatlanbazar.hu ajánlja: ha már kifogytunk a felújításra szánt tárgyakból, essünk neki az ajtónak: a régi, stílusos ajtókra festés után szintén tehetünk egyedi mintázatot. Az alkotásnak csak mi magunk szabunk határt: ecsetet ragadunk vagy sem?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!