Adria gyöngyszemei

2017.07.04. 12:15

Íme, ezek a legcsodásabb horvát szigetek

Csak néhány órányi utazás, és máris csobbanhatunk a kristálytiszta tengervízben. Vegye célba délnyugati szomszédunkat, és fedezze fel a horvát szigetek szépségeit! Akár egyedül kel útra, akár a párjával vagy a családjával tökéletes úti cél ez a pazar szigetvilág – ráadásul elérhető áron.

Mediaworks Online / Fanny Magazin

Természeti kincsek, történelmi látnivalók, megfizethető árak, vonzó strandok, friss tengeri ételek – nem véletlen, hogy az Adriai-tengernek ez a régiója igen felkapott úti cél. Ismerje meg néhány igazi gyöngyszemét!

Murter: Zavartalan pihenés

A Šibenik régió északi részéhez tartozó sziget legnagyobb városa Murter, legfelkapottabb strandja pedig Slanica, amely lassan mélyülő partja miatt ideális választás a kisgyermekes családok számára. Számos háborítatlan partszakasza van, ezeket a legjobb egyenként felfedezni. A szervezett hajóutakkal könnyen elérhető, magántulajdonban lévő Kornati Nemzeti Parkot is mindenképpen érdemes megtekinteni. A sziget éjszakai élete nem olyan pezsgő, ám természeti szépségei mindenkit lenyűgöznek, ezért elsősorban a nyugodt kikapcsolódásra, zavartalan feltöltődésre vágyóknak ajánljuk.

Tipp: A búvárkodás, vitorlázás és túrázás szerelmesei igazán elemükben lehetnek, itt minden adott az aktív kikapcsolódáshoz!

Brač: Festői szépségű helyek

Elsősorban szarv alakú strandjáról ismert, pedig a festői olajfaligetek és szőlőültetvények, no meg a hangulatos települések is megérnek egy misét. Ilyen például a mediterrán település, Supetar, amelynek látképét a Mária-templom harangtornya uralja. Strandját a helyiek részesítik előnyben, ellentétben a turistákkal, akik inkább Bolt célozzák meg. Ez utóbbi helyen minden korosztály megtalálja a számítását: pezsgő éjszakai élet, szűk, romantikus utcácskák és megannyi szórakoztató program várja a nyaralókat. Az innen 8 kilométerre lévő Sárkánybarlang a különleges domborművekkel díszített, 15. századi templomnak és paplaknak köszönheti nevét. Látogassunk el Pučišćába is: itt őrzik a 12. századból származó Povaljska listinát, a legrégebbi írásos nyelvemléket, amely horvát cirill írással íródott.

Tipp: Ha nincs túl meleg, érdemes megmászni a 778 m magas Vidova hegyet. A Bolból induló gyalogút 3 óra alatt végigjárható.

Krk: a legnépszerűbb

A Budapesttől alig több mint 500 kilométerre fekvő szigeten azok sem fognak unatkozni, akik hosszabb vakációra érkeznek. Az utazók a gazdag történelmi és kulturális emlékek miatt nyaranta rendre elözönlik, szeptember–októberben azonban viszonylag nyugodt napokat, heteket tölthetünk el itt. Baška város – itt találták meg a híres kőtáblát, amelyen egy 1100-ból származó glagolita szöveg olvasható – kikötője, strandjai olyanok, mint egy-egy idealizált festmény. Óvárosában barangolni feledhetetlen élmény, de a kolostorrom és a Keresztelő Szent János templom is szerepel a látnivalók listáján. A sziget központja Krk település, amelyet egy 15. századi városfal övez. Érdemes megtekinteni a katedrálist és a Frangepán-várat!

Tipp: Induljon időutazásra Omišaljban: többek között egy 5. századi ókeresztény templom romjait, egy 15. századi kápolnát és egy 17. századi velencei loggiát is rejt a település.

Rab: Romantikus sétákhoz

A Kvarner-öböl szigetét azok értékelik majd, akik nyugodt tengerparti pihenésre vágynak. Északon vonzó homokos strandok, a többi helyen pedig kavicsos, sziklás fürdőhelyek várják a turistákat, kristálytiszta vízzel és kellemes klímával. A névadó település óvárosának utcáit lépcsős sikátorok kötik össze, tényleg nagyon hangulatos itt barangolni! A belváros éttermei, kávézói felvonultatják a régióra jellemző legfinomabb ételeket, italokat. Mindössze 12 kilométerre található innen Lopar: a település lassan mélyülő, finom homokos strandjával (Rajska plaža) a kisgyermekes családok nagy kedvence.

Tipp: Suha Punta fákkal szegélyezett, békés strandjain is kellemes hűsölni!

A Fanny Magazin legújabb számát keresse az újságárusoknál vagy a lapcentrum.hu oldalán!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!