sokoldalú növény

2019.06.04. 16:57

Ismerkedjen meg a lestyánnal, érdemes!

A fűszerkertben akár egy méter magasra is megnövő növény a zellerhez és a petrezselyemhez hasonló ízű és illatú fűszernövény.

Forrás: Shutterstock

Fotó: lenetstan

A lestyán salaktalanító, méregtelenítő, vizelethajtó, gyomor­égésre is az egyik legjobb gyógynövény. A népi gyógyászatban gyomorerősítőként, emésztést serkentő szerként használták, mert segít megelőzni a felfúvódást, a teltségérzést – írja a Bors. Enyhíti a légúti megbetegedések panaszait, a gyomor, a húgyhólyag és a húgyutak görcsös állapotát. Vesekő és vesehomok kialakulásának megelőzésére is jó. Ízületi megbetegedés, reuma, ízületi kopás és prosztatamegnagyobbodás kezelésekor jótékonyan hatású. Főzete kiválóan méregtelenít, ha túl sok nikotin vagy alkohol került a szervezetbe. A vizelethajtó, epekő- és húgykőoldó hatású teakeverékek fontos összetevője. Lábfürdőhöz adva megelőzi a lábizzadást.

Zöld levele és gyökere leveseknek, salátáknak, húsételeknek pikáns ízt ad, de intenzív aromája miatt óvatosan bánjunk vele! Tél­re eltehetjük szárítva és fagyaszt­va is, megőrzi jellegzetes aromá­ját. Magját likőrök ízesítésére

használják.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!