Fő a biztonság

2019.11.26. 16:25

Járművünk téli felkészítését segíti ez a kiadvány

Tájékoztató füzettel hívja fel a figyelmet a járművek téli felkészítésére az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM). A több tízezer példányban készült kiadvány elérhető a közúti műszaki vizsgálóállomásokon és letölthető a kormányzati honlapról is – közölte a tárca parlamenti államtitkára keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

Forrás: Shutterstock

Schanda Tamás elmondta: októberben 71-en haltak meg a magyar utakon és szinte mindegyik baleset megelőzhető lett volna. Mivel egy tragikus eset is sok, az ITM minden alkalmat megragad, hogy felhívja az emberek figyelmét arra, miként tehetik biztonságossá a közlekedést.

A parlamenti államtitkár arról is beszélt, hogy 884 tehergépkocsit, 163 autóbuszt és 1280 személyautót ellenőriztek a közlekedési hatóság szakemberei a múlt heti közlekedésbiztonsági akció során. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a téli felkészülésben – talán az egyelőre kevésbé télies időjárás miatt – még van hova fejlődni.

A minisztériumi kiadvány borítója
Fotó: kormany.hu

Közölte: Magyarország rendszeresen részt vesz a 14 európai ország közlekedési hatóságait tömörítő európai útellenőrzési együttműködés (Euro Control Route; ECR) havi-kéthavi rendszerességű akcióiban. Az ellenőrzések kiegészítéseként ezúttal felhívták a járművezetők figyelmét a téli átállásra is.

Az 1280 ellenőrzött személyautó 11 százalékánál, 141 esetben találtak hiányosságokat a külső fényszórókkal, lámpákkal, 85 járműnél az ablakmosó folyadékkal és az ablaktörlő lapátok állapotával kapcsolatban. A gumiabroncsok nem megfelelő állapotát vagy típusazonosságát 50 jármű esetében jegyezték fel a szakemberek – mondta Schanda Tamás.

Hozzátette: a személyautók három százaléka, 41 gépkocsi esetében találtak a téli felkészülésen túlmutató kifogásolnivalót a szakemberek, kettőnél olyan súlyút, ami miatt a járművet kitiltották a forgalomból.

Az ellenőrzött teherautók a szokott arányban bizonyultak problémásnak az államtitkár tájékoztatása szerint, nagyjából tizedük, azaz 71 jármű esetében tártak fel kisebb-nagyobb szabályszegést. Hét esetében olyan szintű volt a probléma, hogy azonnal ki is tiltották a járművet a forgalomból, és több mint 1,6 millió forint bírságot is kiszabtak.

Schanda Tamás elmondta, az ellenőrzött buszok ugyanakkor jól teljesítettek, a 163 járműből mindössze egy esetében derült fény szabályszegésre, az is a vezetési idővel volt kapcsolatos.

Közölte, az elmúlt évtizedek statisztikái alapján elmondható, hogy Magyarországon összességében javul a közúti biztonság: a közúti közlekedési balesetekben elhunytak száma az 1990-es adatokhoz képest a negyedére, az ezredfordulóhoz viszonyítva a felére csökkent.

Több mint két hete, november 10-ével már az országos közútkezelő is átállt a téli üzemeltetésre. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. 24 órában, 12 órás váltott műszakokban, mintegy négyezer munkatárssal és csaknem ezer munkagéppel készül a komolyabb kihívást jelentő időjárási viszonyokra.

Schanda Tamás azt kérte a járművezetőktől, tegyenek meg mindent ők is annak érdekében, hogy elkerülhetők legyenek a közúti balesetek, ezért ne várják meg az első ónos esős reggelt, az első havazást, hanem mielőbb tegyék meg a szükséges lépéseket a biztonságos autózáshoz.

Az ITM közlekedésbiztonsági kiadványát ide kattintva tudja letölteni.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!