adjon esélyt!

2019.12.17. 23:02

Kampányfilmmel hívja fel a figyelmet az OVSZ a véradásra (videó)

A vérkészítmények öt napig használhatók fel, ezért egyfajta utó karácsonyi ajándékként minél többen adjanak vért december 27-én.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Pixel-Shot

A karácsonyi és az újévi ünnepek alatt is lesz véradás – mondta el Nagy Sándor, az Országos Vérellátó Szolgálat főigazgató-helyettese kedden az M1 aktuális csatornán.

A főigazgató-helyettes jelezte:

a legrövidebb ideig eltartható vérkészítmények öt napig használhatók, ezért nem megengedhető, hogy ne legyen véradás a két ünnep közötti időszakban. December 27-én minden vérellátó ki fog nyitni, és 7.30-tól 12.00-ig várják a véradókat.

Szólt arról is, hogy a munkaszüneti napokon a levett vér átlagos mennyiségének csak 35-40 százalékát használják fel, de ezt viszont biztosítani kell, hiszen ebben az időszakban nincs utánpótlás.

Nagy Sándor hozzátette, évente mintegy 250 ezren adnak vért, 200 ezer ember pedig rendszeresen megteszi ezt. Alkalmanként 4,5 deciliter vért vesznek le.

Te mit adsz karácsonyra? címmel kampányfilmet is készített az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ), hogy az ünnepek előtt felhívja a figyelmet a véradás fontosságára.

Csányi Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának az egészségügy szakmai irányításáért felelős helyettes államtitkára kedden a kisfilm bemutatásakor, a budapesti Szent Margit Kórházban kiemelte: a vér és a vérkészítmények nélkülözhetetlenek a nemzeti egészségügyi programban, ezért a véradás pótolhatatlan a gyógyításban.

Az OVSZ-nek nagy szerepe van abban, hogy a szükséges mennyiséget – napi 1600-1800 véradásból származó teljes véregységet – biztosítani tudják – hangsúlyozta.

A helyettes államtitkár arra hívta fel a figyelmet, hogy

a véradás szűrővizsgálatot is jelent, tehát a véradóknak nyereségük is származik a nemes cselekedetből.

Nagy Sándor, az OVSZ szakmai főigazgató-helyettese úgy fogalmazott, hogy az ajándékozás legegyszerűbb módja a véradás: aki vért ad, önmagából ad, és esélyt ad valakinek a gyógyulásra.

Elmondta, hogy a véradók SMS-t kapnak, miután felhasználták a vérét.

Badacsonyi Szabolcs, a Szent Margit Kórház főigazgatója elmondta: a kórházban évente legalább kétszer tartanak véradást, hiszen elengedhetetlen, hogy kellő mennyiségű és minőségű vér álljon rendelkezésre a betegek gyógyításához.

A kórház az egyik legsikeresebb véradó helyszín – tette hozzá, kiemelve a civil szervezetek, a kórházi dolgozók, a helyi lakosság és az önkormányzat szerepvállalását az ügyben.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!