enni vagy nem enni?

2018.10.10. 17:58

Kérdések és válaszok az ideális vacsoráról

Reggelizz, mint egy király, ebédelj, mint egy polgár, vacsorázz, mint egy koldus?

Vajon mi igaz a szólásmondásból, ami szerint a minél szerényebb vacsorára kell törekedni? Feltettük a legfontosabb kérdéseket – írja a Vasárnap Reggel legfrissebb száma.

Tanácsok

Vacsorázni természetesen fontos, hiszen ki szeret éhesen, korgó gyomorral lefeküdni? Érdemes elalvás előtt 1,5-2 órával sort keríteni rá, hogy ne feszülő hassal bújjunk ágyba. De vajon mit ehetünk? A válasz az alábbi tényezőktől függ.

Speciális diétán vagyunk?

Ha igen, akkor egyértelműen a dietetikus által javasolt lehetőségek közül kell választani. Hiszen ha mondjuk egy laktózérzékeny személy vacsorára nem laktózmentes terméket fogyaszt, vagy evés előtt nem vesz be laktózbontó laktáz enzimet, akkor másnap minden bizonnyal nem ússza meg a hasmenést vagy a puffadást, vagyis rossz lesz a közérzete.

Felnőttről vagy gyerekről van-e szó?

A gyereknek nem javasolt felnőttadagot vagy csípős, erősen fűszeres ételt adni, és a felnőtt is csak akkor egyen ilyesmit, ha teljesen biztos abban, hogy az ilyen jellegű fogások nem okoznak nála semmilyen panaszt.

Fogunk-e még vacsora után tanulni, dolgozni, és ha igen, mit?

Egyáltalán nem mindegy, hogy vacsora után még 3-4 óra szellemi munkát végzünk-e – ilyenkor szükség lehet egy esetleges pótvacsorára is –, vagy pedig mindjárt indulunk dolgozni, mert éjszakások vagyunk. Ez utóbbi esetben a vacsora tulajdonképpen az ebéd…

Milyen az egészségi állapotunk?

Egy várandós és/vagy szoptatós édesanyának nagyobb az energiaigénye, amit a vacsoránál is fontos figyelembe venni. Vagy például egy idősebb ember már nem biztos, hogy képes elég alaposan megrágni az ételt, ezért az ő számára, már csak a fulladásveszély miatt is, jobb pépesebb állagú, könnyen rágható vacsorát biztosítani.

Nőről vagy férfiról van-e szó?

A hölgyeknek és az uraknak eltérő a tápanyagigénye – nemcsak vacsoraidőben, hanem a nap többi részében is.

Alapvető javaslatok

* Mindig ellenőrizzük a vacsora alapanyagait, hozzávalóit, nehogy bármelyik romlott legyen!

* Ha speciális diétán vagyunk, akkor annak megfelelő fogásokat fogyasszunk.

* Este ne kísérletezzünk olyan élelmiszerrel, amit még sosem ettünk, és teljesen ismeretlen számunkra.

* Fogyasszunk megfelelő mennyiségű folyadékot is a vacsora mellé.

* Gondoskodjunk az életkorunknak, illetve a speciális igényeinknek megfelelő vacsoráról.

* Ne együk tele magunkat, mert ez zavarhatja az alvás

Gyümölcsös saláta sajttal és tortillával

Hozzávalók (4 adaghoz): 200 ml sovány natúr joghurt, só, mustár, balzsamecet, fél fej jégsaláta, fél fej tölgysaláta, fél fej lollo rosso saláta, 200 g kifilézett mandarinhús, 4 db nagy- vagy 8 db kisméretű tortillalap, 100 g reszelt parmezán.

Elkészítése: Az öntethez keverjük ki a joghurtot ízlés szerinti mennyiségű sóval, mustárral és balzsamecettel. Tegyük tálba a megmosott, falatnyi darabokra tépkedett salátákat és a mandarint. Forgassuk össze az öntettel, és osszuk el a mikróban vagy teflonedényben olaj nélkül felmelegített tortillalapokon. Szórjuk meg a sajttal, és tekerjük fel.

Őszibarackos író tökmagos zsemlével

Hozzávalók (4 adaghoz): 300 g apróra vágott őszibarack (konzerv vagy friss), ízlés szerinti édesítő (cukor, méz, mesterséges édesítőszerek), 600 ml író, 4 db tökmagos zsemle.

Elkészítése: Az apróra vágott (esetleg összeturmixolt) őszibarackot keverjük jó habosra az édesítővel és az íróval. Öntsük poharakba, és fogyasszuk el 1-1 db tökmagos zsemlével együtt.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!