Enni vagy nem enni?

2017.10.03. 18:24

Komoly betegségeket kerülhet el, ha rendesen reggelizik

Egy új kutatás szerint összefüggés van a reggelizés és az egészségi állapot között.

Enni vagy nem enni? – Ez itt a kérdés... A köztudat szerint ugyanis kétféle ember van: az egyik soha nem szokott reggelizni, a másik viszont semmi pénzért nem hagyná ki. Ez pedig sokszor vérre menő viták forrása lesz.

A közös baráti nyaralások és a családi hétvégék örök problémája azonban nemcsak nekünk, átlagembereknek érdekes, de a tudósok fantáziáját is megmozgatja. Számos kutatás vizsgálja ugyanis azt a kérdést, hogy valójában mekkora szerepe van a reggelizésnek az egészség szempontjából.

A koleszterint is megregulázza

Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy a reggelizés segít egészségesebbé válni többek között azzal, hogy hozzájárul a normális testsúly és koleszterinszint megtartásához. Más kutatások a reggeli kihagyását és a szívkoszorúér betegségeit hozták összefüggésbe. A hétfőn megjelent tanulmány szerzői azt vizsgálták (a világon először), hogy van-e összefüggés a nem reggelizés és a korai érelmeszesedés között.

„Akik általában nem reggeliznek, azok valószínűleg egyébként is egészségtelen életmódot folytatnak”

- mutatott rá Valentin Fuster, az egyik szerző, a Mount Sinai szívkórház vezetője.

Háromféle reggeliző

Madridi kutatók olyan férfiakat és nőket kértek fel a vizsgálatra, akiknek sem szív- és érrendszeri, sem vesebetegségük nem volt. Étkezési szokásaikat kérdőívvel mérték fel, reggelijük alapján három csoportba sorolták őket: az egyikbe azok tartoztak, akik napi energiabevitelük kevesebb mint öt százalékát fogyasztották reggel, őket nem reggelizőknek nevezték, a másodikba azok, akik keveset, a napi energiabevitel 5-20 százalékát, a harmadikba kerültek, akik ennél többet ettek reggel, őket nevezték reggelizőknek.

A több mint 400 résztvevő körülbelül 3 százaléka nem reggelizett, durván 70 százaléka keveset evett reggelire, és majd 28 százaléka reggelizett.

Ha kimarad a reggeli, bővül a derék

Az érszűkület gyakoribb volt a nem és a keveset reggelizők körében. A nem reggelizőknek volt a legnagyobb derékbősége, testtömegindexe, vérnyomása, vérzsír- és éhgyomori vércukorszintje. A nem reggelizők nagyobb valószínűséggel éltek egészségtelen életet, fogyasztottak helytelen étrendet, gyakoribb volt köztük az alkoholfogyasztás és a dohányzás.

A kutatók nem zárják ki a fordított ok-okozati viszonyt, vagyis azt, hogy a túlsúlyos emberek fogyni akartak, ezért nem reggeliztek.

„Lehet, hogy a reggeli kihagyása az egészségtelen életmód egyik jelzője, és az utóbbi okozza az érszűkületet, ami hasznos információ a páciensekkel foglalkozó szakemberek számára”

- mondta José L. Penalvo, a tanulmány egyik szerzője.

Borítókép: Ariwasabi/Shutterstock

Címkék#Reggelizés

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!