fergeteges hangulat

2018.04.03. 07:19

Különleges volt az idei húsvét Hollókőn

A község az egyetlen Nógrád megyében, amelyet az Unesco a világörökség részévé nyilvánított – éppen 30 éve.

Hollókő, 2018. április 1. Locsolkodás Hollókőn palóc népviseletben 2018. április 1-jén.

Forrás: MTI Fotó:

Fotó: Komka Péter

Húsvét idején eltűnik a falu csendje. Az utcákat dallamos népzene és turisták hangjai tölti meg. A macskaköves utcákon sétálva mindennel találkozhatunk, ami szem-szájnak ingere. A különböző kézműves termékektől – mint például a kézzel festett tojások, vagy a hagyományos fazekas termékek minden méretben és szemet gyönyörködtető díszítéssel – az ínycsiklandó házi rétesen és a kemencében sült kenyérlángoson át, a kézműves mézborokig – olvasható a NOOL.hu cikkében.

Bár a fesztivál első napjaiban az idő nem kedvezett sem a szervezők, sem az látogatók számára, az érdeklődés töretlen maradt, megteltek az utcák és a múzeumok is. Minden programot megtartottak az eső ellenére is, a rossz időjárás nem szegte kedvét senkinek. Olyan érdekes programok vártak a vendégekre, mint például folklór foglalkozások, gasztronómiai különlegességek készítése vagy éppen az egyedülálló hollókői viselet felpróbálása. A gyerekek sem unatkoztak, hiszen minden napra jutott nekik valami játék vagy éppen táncház. A talpalávalóról és a jó hangulatról többek között a Nógrád Táncegyüttes, a Dűvő zenekar és a Kerekes Band gondoskodott.

Természetesen egyik évben sem maradhat el a locsolkodás, hiszen nincs olyan magyar legény, aki hagyná, hogy a virágszálak elhervadjanak. A gyönyörű népviseletben pompázó lányok sikítva menekültek a fiúk elől, mind hiába. A legények a falun végigvonulva gondoskodtak róla, hogy egy lány se hervadjon el. Miután elmondták dallamos verseiket és engedélyt kaptak a locsolásra, több vödörnyi vizet öntöttek szét, ami elől a nézelődő hölgyek sem menekülhettek el. Természetesen egy-egy finomságért vagy egy-egy szál virágért a kalapjukba.

A lovagkori kultúra kedvelőit a Hollókői várban várták fergeteges programokkal. Alkalmuk nyílt a lovagi felszerelés felpróbálására és akár lovagi játékokban is részt vehettek. A helyi lovagok bemutatót és történelem órát is tartottak a kíváncsiskodóknak.

Borítókép: Locsolkodás Hollókőn

Forrás: MTI Fotó/Komka Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!