egészség

2018.11.17. 09:55

Lehet, hogy túl sok cukrot eszik?

Néhány jelből kiderülhet.

Ha túlságosan sok cukrot visz be a szervezetébe, azt a teste egyértelműen jelzi. Ha észreveszi ezeket az intő jeleket, csökkentse le a cukor bevitelét! – írja a Mindmegette.

1. Pattanásos a bőre

Több tanulmány is bizonyítja, hogy a cukor növeli a hormonok -különösen az androgének- termelését, ami gyulladt, pattanásos bőrt idézhet elő az állon és a száj környékén. Ha már régóta küzd hasonló problémával, egy időre száműzze a cukrot az étrendjéből, így valószínűleg a pattanásai is hamarosan eltűnnek!

2. Folyton rossz kedve van

Néhány tanulmány összefüggésbe hozta a cukrot a depresszióval. A cukor ugyanis megzavarja az agyban található neurotranszmittereket, amik a hangulatért felelősek. Különösen a szerotonin szintet, vagyis a boldogsághormonokat befolyásolja, így simán előfordulhat, hogy hosszútávon levertnek és gyengének érzi magát tőle.

3. Nem érzi elég édesnek a gyümölcsöket

Ha túl sok cukrot eszik, az megváltoztathatja az ízlelőbimbók érzékelését. Egy tál eper önmagában is édes, de ha előtte jó néhány cukros édességet felfalt, akkor egyszerűen nem érzi elég édesnek.

4. Kívánja az édességet vacsora után

Minél több cukrot eszik, annál jobban vágyik rá. Ha előfordult, hogy például vacsi után párszor nassolt valamit, a teste hozzászokik az érzéshez, és minden este igényelni kezdi a cukrot – ez pedig hosszútávon nagyon egészségtelen.

5. Nincs kedve sportolni

A cukortól szuperkönnyen felszaladhatnak a pluszkilók, ráadásul a fizikai aktivitást is lecsökkenti. Az Illinois-i Egyetem kutatásai kimutatták, hogy azok az egerek, akik 18%-kal több cukrot ettek az átlagosnál, 20%-kal kevesebbet mozogtak, mint azok az egerek, akiknél nem emelték meg a cukorbevitelt.

Borítókép: Illusztráció / Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!