KEZDEMÉNYEZÉS

2018.11.08. 08:18

Leteszik a poharat az alkohol nélküli Száraz Novemberben

Egyre többen vesznek részt az úgynevezett Száraz November nevű humorosnak tűnő, de annál komolyabb társadalmi üzenetet hordozó kezdeményezésben. Idén a nők alkoholfogyasztására szeretnék még jobban felhívni a figyelmet a szervezők.

Szabó Dániel

Az idei évben újra Száraz November néven indított figyelemfelkeltő kampányt a Kék Pont Drogkonzultációs Központ és Drogambulancia Alapítvány. A brit mintán alapuló kezdeményezés lényege, hogy aki részt vesz rajta, az egész novemberben nem ihat egy korty alkoholt sem. – írja a bama.hu.

– A mai világban már mindennek van világnapja, viszont a Száraz November egyre jobban kezd teret nyerni Magyarországon, és önmagában már azt is fontosnak tartom, hogy emiatt középpontba kerül az alkoholfogyasztás mint súlyos probléma – mondta a lapnak dr. Szemelyácz János pécsi addiktológus.

– Aki kipróbálja, és hatására elvonási tünetek jelentkeznek, annak valószínűleg szakemberhez kell fordulnia. A szociális ivóknak pedig egy remek visszajelzés, hiszen a harminc nap során meg kell jelennie életükben új viselkedési és kikapcsolódási szokásoknak. Akár egy jó önismereti tréning is lehet, képesek vagyunk-e úgy összeülni a barátokkal beszélgetni, hogy ne kérjünk ki mellé három korsó sört. Olyan tapasztalatokat szerezhetnek, amiket az alkohollal átitatott társadalmunkban fontos lenne az embereknek megtapasztalniuk.

Idén a kampány külön a nők alkoholfogyasztási problémáira is szeretné felhívni a figyelmet. Az Egészségügyi Világszervezet statisztikái szerint a nők átlagosan feleannyi szeszesitalt fogyaszthatnak el súlyos egészségkárosodás nélkül, mint a férfiak, így fokozattan veszélyeztetettek.

– Még hazánkban is – ahol az alkohol hungarikumnak számít – a társadalom kevésbé tolerálja a nők alkoholizálását, mint a férfiakét – folytatta Szemelyácz János. – Éppen ezért a gyengébb nem italozása sokkal jobban rejtve marad, közülük többen válnak zugivóvá, így már csak akkor kerülnek kezelésre, amikor már igazán nagy a baj. A Száraz Novembert sokkal nehezebb így tartani, hisz a zugivók általában még maguknak is hazudnak.

Borítókép: MW

Novemberben a szakállak is megnőnek

A november egy másik egyre közkedveltebb és szintén társadalmi célú kezdeményezésnek a No-Shave Novembernek, azaz a borotválkozás mentes novembernek is a hónapja. Egy nonprofit internetes vállalkozás néhány évvel ezelőtt indított ezen a néven kampányt, azzal a céllal, hogy népszerűsítsék a rák elleni harcot, felhívják rá az emberek figyelmét, valamint ehhez adományokat is gyűjtsenek.

A kihívás figyelemfelkeltő része arról szól, hogy a férfiak egyáltalán nem borotválkoznak harminc napon keresztül, hogy ezáltal hasonlóan kitűnjenek az átlagos, hétköznapi emberek közül, mint azok a daganatos embertársaik, akiknek betegségük vagy annak kezelése haj- és szőrzethullást eredményezett. Emellett a kihagyott fodrász- és borbélylátogatások költségeit a rákos betegek megsegítésére ajánlják fel.

A kampány pedig könnyen terjed, hisz a férfiakon már pár nap alatt meglátszik a megnövekedett szőrzet, így az ismerősök nagy eséllyel kérdezhetnek rá a változás miértjére.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!