fontos a segítség

2018.11.25. 09:05

Ma van a nők elleni erőszak megszüntetésének napja

Megdöbbentően sokan halnak meg azért, mert családon belül bántalmazzák őket. November 25. a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Blanscape

Megdöbbentően gyakori a nők elleni erőszak, nagyjából minden ötödik nő bántalmazott Magyarországon – mondta Kalamár Hajnalka klinikai szakpszichológus az M1 vasárnap reggeli műsorában.

Megjegyezte azt is, sokaknak kényelmetlen erről a kérdésről beszélni, nagy részük nem mondja el, mi történt vele, így a bántalmazottak valós száma még magasabb lehet.

Kalamár Hajnalka azt is elmondta:

Magyarországon a nőknél az egyik leggyakoribb halálozási ok a családon belüli erőszak. Hetente egy nő hal meg Magyarországon bántalmazás miatt

- hangsúlyozta.

A klinikai szakpszichológus felhívta a figyelmet arra is, hogy a lelki bántalmazásnak legalább olyan súlyos következményei lehetnek, mint a fizikai erőszaknak.

Állami segítség

A bántalmazott, vagy bántalmazás veszélyének kitett hölgyek megsegítésére hívták életre az úgynevezett krízismabulanciákat, amelyek létrehozását egy hónapja jelentette be a kormány. Országszerte 7 ilyen intézmény jön létre, amelyekhez nemcsak közvetlen veszély esetén, hanem már az erőszak első jelei után fordulhatnak az érintettek.

Novák Katalin, a Emmi család- és ifjúságügyért felelős államtitkára akkor azt közölte, hárommilliárd forintos fejlesztési forrásból jönnek létre a civil partnerek – köztük az ökumenikus segélyszervezet – által működtetett ambulanciák, amelyek az ellátórendszer első lépcsőjeként a kapcsolati erőszak megelőzéséhez járulnak hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!