Érdekes kísérlet

2019.07.23. 18:20

Már félévesen az empátia jeleit mutatják a csecsemők

A gyermekek már életük első évében érzékenyek mások negatív érzéseire, többségük a bántalmazott fél mellett tette le a voksát.

Forrás: Shutterstock

A Ben Gurion Egyetem (BGU) és a Jeruzsálemi Héber Egyetem (HUJI) tudósai hathónapos gyerekek empátiakészségét vizsgálták, hogy megértsék, mely helyzetekben nyilvánítják ki azt, melyekben nem.

A kutatók először megmutattak a csecsemőknek két videót, amelyben egy négyzet alakú figura felsétál egy hegyre, és félúton találkozik egy kerek figurával. Az egyik videóban az utóbbi karakter barátságos és kedves volt, a két alak együtt tért vissza a hegy lábához. A második videóban azonban a kerek figura bántalmazóként lépett fel, megütötte a négyzet alakú figurát, amely összekuporodva sírt.

Ezt követően a gyerekek választhattak a két négyzet alakú, különböző színű figura közül:

a kicsik több mint 80 százaléka azt a figurát választotta, amelyik bánatos volt.

Ezután ismét videót mutattak nekik ugyanazokkal a karakterekkel, ezúttal azonban már nem látták a csecsemők, hogy mi váltja ki a figurák érzelmeit. Ebben az esetben a gyerekek nem mutattak nagyobb vonzalmat vagy empátiát egyik alak iránt sem.

A szakértők szerint az eredmények azt jelentik, hogy életük első évében a gyerekek már érzékenyek mások negatív érzéseire, és képesek ítéletet alkotni a kontextusról, amelyben jelentkeznek ezek az érzelmek.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!