Gyász

2018.05.27. 12:46

Meghalt Alan Bean amerikai űrhajós

Már a csillagok között jár a festőművész, aki egykor a Holdon sétálgatott.

Életének 86. évében elhunyt Alan Bean amerikai űrhajós Houstonban, aki negyedik emberként járt a Holdon 1969-ben az Apollo-12 misszió keretében, s 1973-ban a Skylab űrállomás parancsnoki tisztségét is ellátta – közölte az amerikai űrkutatási hivatal (NASA).

„Alan Bean egykor azt mondta: nekem van a világon a legszebb életem”

– elevenítette fel Jim Bridenstine, a NASA új igazgatója. Hozzátette: „Ez egy vigasztaló emlék, miközben gyászoljuk halálát”.

A család közlése szerint szerettei körében érte a halál a houstoni metodista kórházban két hetes betegséget követően.

Bean negyedik emberként a Holdon a Viharok Óceánjának (Oceanus Procellarum) nevezett térségeiben hagyta hátra lábnyomait, mindössze négy hónappal Neil Armstrong 1969 júliusi történelmi Apollo-11-es küldetését követően.

Fotó: NASA/Kipp Teague / MTI / EPA

Bean a Holdra szálló egység pilótájaként Pete Conrad asztronauta társával összesen mintegy 31 órát töltött a Holdon, ebből több mint hét órát az űreszközön kívűl a Holdfelszínen sétálva, miközben Richard Gordon űrhajós a fejük felett keringő parancsnoki modulban a jövőbeli missziókhoz keresett leszállóhelyeket.

1973-ban Bean az első amerikai űrállomásra, a Skylabre induló második misszió parancsnoka volt. Owen Garriott és Jack Lousma űrhajóstársaival 59 napott töltött alacsony Föld körüli pályán. 1981-ben vonult vissza a NASA-tól, hogy festőművészként dolgozhasson.

Alan Beant felesége, Leslie és korábbi házasságából származó két gyermeke gyászolja.

Borítókép: 2008-ban készített kép Alan Bean holdkomp-pilótáról.

Forrás: MTI/AP/Harry Cabluck

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!