Cselgáncs

2019.03.17. 09:00

Miért jók a küzdősportok?

Sokan csak az agressziót és a harcot, mások a hatékony önvédelmet látják benne: mindenesetre tény, hogy a küzdősportokról megoszlanak a vélemények.

Forrás: Shutterstock

A cselgáncs, a kick-box és a többi küzdősport nemcsak önkontrollra, fegyelemre, tiszteletre tanít, de kondícióban tartja a testet és nem utolsósorban néhány önvédelmi módszer is elsajátítható – vallja Papp Róbert-Florián csíkszeredai sportembert számolt be, aki crossfit edző és a cselgáncs (dzsúdó) elkötelezett híve, és aki a Maszol.ro portálnak adott interjút.

„A dzsúdó mint harcművészet, fegyelmet és kontrollt tanít meg művelőinek, de nemcsak magában a sportban, hanem a mindennapokban is a segítségünkre lehet” – ismertette gondolatait a sportoló. Mint mondta, mindez sokat segít az emberekhez, társaihoz való viszonyulásban, segítségnyújtásban, az alázatban. A sport által lett céltudatosabb, gyorsabban hoz meg nehéznek tűnő döntéseket. A cselgáncs fejleszti a kreativitást is, hiszen taktikázni kell, improvizálni, felmérni az „ellenség” képességeit.

Ugyanakkor az alázatra is szükség van, mert nem ellenfélként, hanem társként kell tekinteni a másikra, akitől szintén tanulhatunk valami újat

– idézi a sportszakembert a portál.

A beszélgetés során szó esett a küzdősportok önvédelmi funkciójáról is. Mint önvédelmi sportág, szükség esetén megóvhat a mások által okozott sérülésektől, de azt is megtanítja, hogyan kell elesni, gurulni. Ide tartoznak még a dobások, leszorítások, karfeszítések is, amelyek mind-mind alapjai a cselgáncsnak. Ezeket persze szigorúan csak az edzéseken használják,

aki nem rendeltetésszerűen űzi az önvédelmet, azt eltiltják a sporttól, ami jogos is, mivel komoly sérüléseket lehet általa okozni

– tolmácsolja Papp Róbert-Florián szavait a cikk, majd hozzáteszik azt is, hogy a cselgáncsban vannak olyan mozdulatok is, amelyek a hétköznapokban jól jöhetnek, amikor meg kell védenünk magunkat.

Fotó: Shutterstock

Az önvédelem lényege egy jól irányzott ütés vagy rúgás, amivel ártalmatlanítható a támadó, legalább annyi időre, hogy egérutat nyerhessen az áldozat. Érdemes elsajátítani azokat a gyakorlatokat amelyek megtanítják, hogyan szabadítsuk ki magunkat a támadó szorításából.

Támadás esetén a leghatásosabb védekezés az ágyéki rész megrúgása, vagy a szem megütése

– emeli ki az írás.

„A hétköznapokban is érnek kudarcok, a cselgáncs pedig, az önvédelem mellett megtanít ezek kezelésére. Segít, hogy higgadtak és nyugodtak maradjunk, így jobban át tudjuk gondolni az adott helyzetet” – magyarázta Papp Róbert-Florián, aki szerint ez az egyik legfontosabb a sportolásban. Érdemes megtanuljuk megvédeni magukat, de a kondíciónk fejlesztése, testünk fizikai és szellemi fitten tartása is fontos lehet.

A teljes cikk a Maszol.ro portálon olvasható.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!