Biztonság

2017.10.07. 15:21

Mit tegyünk, ha gázszivárgást észlelnünk?

A karbantartás hiánya és az elöregedett vezetékek, de a berendezés műszaki meghibásodása is okozhat szivárgást, rosszabb esetben robbanást.

A megelőzést szolgálja, ha a karbantartási munkákat kizárólag a gázszolgáltatónál regisztrált és szakképzett szakemberrel végeztetjük el – figyelmeztet a teol.hu oldalán Boros Brigitta katasztrófavédelmi szóvivő. A magunk végezte gázszerelést jobb kerülni.

A katasztrófavédelmi szakember hangsúlyozza: a gázszivárgás helyét sosem szabad nyílt lánggal vagy más gyúlékony eszközzel megkeresni. A nyílt lángú gázkészülék használata közben és után pedig gondoskodni kell a megfelelő szellőzésről, szellőztetésről, illetve a gázüzemű berendezésekben csak pentánálló gumitömítéseket és tömlőket szabad alkalmazni.

Alapszabály, hogy gázszag vagy hallható gázszivárgás, gázömlés esetén azonnal el kell zárni a főcsapot, illetve áramtalanítani kell a lakást a villanyóránál. Alaposan ki kell szellőztetni, és értesíteni kell a gázszolgáltatót és/vagy a tűzoltóságot a 112-es telefonszámon.

(Borítókép: Alexander Raths / Shutterstock)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!