Harmónia

2019.02.17. 18:17

Mit tegyünk, hogy kiegyensúlyozottak legyünk a munkahelyen?

Fontos odafigyelni a határainkra annak érdekében, hogy elkerüljük a kiégést.

Forrás: Shutterstock

A munkahelyi jóllét és pszichés kiegyensúlyozottság nem csak a munkavállalónak, de a munkáltatónak is érdeke, mégis csak az utóbbi időben kezdtek komolyabban foglalkozni a kiégéssel – pedig mára az is világossá vált, hogy nem mindegy, milyen környezetben töltjük el azt a napi 8 órát, ami alatt dolgozunk. Mindemellett azzal is érdemes törődni, hogy hazaérve adottak-e a pihenés lehetőségei, vagy családi körben is kénytelenek vagyunk folytatni a munkát. E szempontok sorát ráadásul az is bővíti, hogy

valahogy kezelni kell a munkaerőhiány teremtette kihívásokat.

A hirado.hu a témával foglalkozó cikkében idézi Kovács Eszter pszichológust, a SkillToGo tréningekkel (vezetői tanácsadással) is foglalkozó cég ügyvezetőjét, aki szerint a munkavállalók ma már nem csak azért váltanak, mert egy másik munkahelyen magasabb fizetést kapnak, hanem azért is, mert ott jobban megbecsülik őket, jobban figyelnek a lelki jóllétükre.

Fotó: Shutterstock

A szakember hozzátette: vannak olyan cégek, amelyek külön programokat indítanak a kiegyensúlyozott életért, rugalmas időkeretet állapítanak meg, amelyben a dolgozó maga döntheti el, hogy a törzsidőn kívüli munkaidőt a munkahelyén vagy otthon dolgozza le.

Bár sokáig merev előítéletek övezték a home office intézményét a munkaadók részéről, mára világosabbá vált, hogy ezzel alkalmazott és vállalat is jobban jár, mert aki szabadabban dolgozik, az lojálisabb, és az esetek többségében hatékonyabb is.

Fotó: Shutterstock

Kovács Eszter arról is beszélt, hogy felértékelődött a HR-munkatársak véleménye, illetve hogy a munkaerőpiacra frissen belépő fiatalok jobban érvényesítik az érdekeiket, mint mások, és kevésbé engedik magukat kihasználni. Egy másik szempont a motiváció kérdése: a hirado.hu által megkérdezett Groma Géza mentálhigiénés szakember rávilágított, hogy akár a családjáért, akár az anyagi helyzete jobbításáért dolgozik valaki,

a kiégés mindig azokat környékezi meg, akik perfekcionisták és nem nem észlelik a saját határaikat.

A cikk kiemeli, hogy bár Magyarországon még gyerekcipőben jár a visszajelzés kultúrája munkahelyi környezeten belül, mégis folyamatos kommunikációra volna szükség ahhoz, hogy az alkalmazottak tisztában legyenek azzal, mennyire elégedettek velük.

Fotó: Shutterstock

Groma Géza hangsúlyozta a kikapcsolás fontosságát is, hiszen a folyamatos elérhetőség túlságosan kimerítő, ráadásul csökkenti a családra fordítható minőségi időt is. A szakember azt javasolja,

határozzunk meg egy „zárvatartási” időt, amikor csak az adott feladattal foglalkozunk, és nem vagyunk elérhetőek senki számára.

Noha a multitasking divatos fogalom, tudnunk kell, hogy nagyon megterheli az agyunkat, amely nem párhuzamosan gondolkodik, hanem folyamatosan egyik feladatról a másikra kapcsol.

A teljes cikk a hirado.hu oldalán olvasható.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!