Dunavirág Vízibusz

2017.09.13. 08:33

Mozgó vízi oktatólabor a Duna-Ipoly Nemzeti Parkban

Az országban egyedülálló kezdeményezésként a vízi élővilág vizsgálatára szolgáló oktatóbuszt rendezett be a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság.

A Dunavirág Vízibusz egy mikrobusz. A benne kialakított vízvizsgáló állomással a természetben lehet környezetismeret és biológiaórát tartani, melyen a helyszínen lévő patak vagy tó vízének ökológiai minőségét állapíthatják meg a diákok, a benne található élőlények alapján.

A tanulók saját kezű mintavétel után egy erős nagyítású kamerán és egy kivetítőn keresztül pillanthatják meg a szűrőikkel általuk kifogott, kisméretű állatokat. Az élőlények szabályos meghatározásához a busz oldalán képes útmutató nyújt segítséget, melyet a gyerekek jó eredménnyel használnak.

A Dunavirág Vízibusz kialakítását német alapítványi támogatásból és saját forrásaiból fedezte a nemzeti park igazgatósága. A programot 2018 márciusáig tesztelik elsősorban a Börzsöny és az Ipoly-völgy oktatási intézményeiben, majd minden iskola és óvoda számára elérhetővé válik a helyszíni biológiaóra. A foglalkozásokon egyszerre legfeljebb 20 fő vehet részt.

A gyerekcsoportok, osztályok részére kialakított természetismereti program előnye, hogy résztvevőknek nem kell messzire utazniuk. A busz a csoport lakóhelyéhez, oktatási intézményéhez közel eső vizes élőhely mellé érkezik, így mindenki a saját környezetének élővilágával ismerkedhet meg.

A 2017-ben 20 éves Duna-Ipoly Nemzeti Park a Börzsöny, a Pilis, a Visegrádi-hegység, valamint az Ipoly-völgy területén helyezkedik el, három megye 48 települését érintve. A park rendezvényeit és bemutatóhelyeit 2016-ban 218 ezer látogató kereste fel. Központja Budapesten, a Jókai-kertben található, székhelye Esztergom.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!