lerántjuk a leplet

2017.09.25. 17:22

Ne dőljön be ezeknek a konyhai tévhiteknek!

Rizs a sószóróban, veszélyes teflonedény – most megcáfolunk néhány régi hiedelmet.

Nem kell feleslegesen trükköznie, ráadásul kevesebb ételt és konyhai eszközt dob majd ki, ha tisztában van ezzel a hat konyhai tévhittel – írja a Mindmegette.

Rizs a sószóróban

A rizsszemek annyira megduzzadnának, ha valóban magukba szívnák a sóból a nedvességet, hogy elzárnák a szóró nyílásait. Legfeljebb azért hasznosak, mert felrázáskor segítenek szétválasztani az összetapadt sókristályokat.

Fa vágódeszka

Sokan azt feltételezik, hogy nem higiénikus a használata, pedig csersavtartalmának köszönhetően pusztítja a baktériumokat. A gyakori mosogatás következtében azonban idővel gyengül ez a tulajdonsága, amit a deszka egyre sötétebb színe jelez. (A műanyag munkalapok egyáltalán nem rendelkeznek antibakteriális hatással.)

Alufólia

Nem igaz, hogy árt az ételnek, ha a fólia matt oldalát hajtja rá. Teljesen mindegy, hogy melyik oldala van felül.

Gombás étel

A hűtőbe hidegen betett maradékot másnap nyugodtan elfogyaszthatja, ha előtte alaposan felhevíti. Ugyanez a spenótra is érvényes.

Kiskanál a pezsgősüvegben

Hiába tesz ezüstből vagy más fémből készült kanalat az üveg nyakába, a buborékok eltávozását csak a légmentes záródást biztosító dugóval akadályozhatja meg.

Karcos teflonedény

Ne tartson attól, hogy rákkeltő, mert a sérült bevonat semmilyen kémiai reakcióba nem lép az edényben készült étellel, lebomlani pedig csak 260 fok felett képes. Ilyen magas hőmérsékleten viszont amúgy is szénné égne minden falat. Az egyetlen gond az, hogy a karcos részek már nem teljesen tapadásmentesek.

Borítókép: Flickr

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!