ropogtatásra fel

2017.11.30. 15:32

Ne rágódjon tovább: eláruljuk az egészséges fogak titkát

Szakértői tanácsadással segítünk.

Mindenki csodaszép, fehér és egészséges mosolyt szeretne. De hogyan erősítsük a fogainkat? A Mindmegette dietetikus szakértője elárulja.

A fogak egészségéhez az alapok a legfontosabbak, az egészséges fogazat kialakítása ugyanis már magzati- és csecsemőkorban elkezdődik, a megfelelő energia- és fehérjebevitel biztosításával. Szükséges továbbá a kalcium-, foszfor-, magnézium-, cink-, vas-, fluorid-, D-, A-, C-, B-vitamin- és folsav-ellátottság is. A későbbiekben már inkább a fogazat megtartása a cél.

Kerüljük a cukros üdítők, az aszalt gyümölcsök, az édes kekszek rendszeres fogyasztását, a cukorkák szopogatását. Ilyenkor a szájban képződő kis mennyiségű nyál nemhogy lemosná a fogakról és ínyről a cukros, tapadós anyagot, hanem még inkább elősegítheti a fogszuvasodást. Amivel viszont segíthetünk, az a rágás. Helyezzük előtérbe a friss gyümölcsök, zöldségek fogyasztását.

Fontos az alapos megrágásuk is, hiszen ez serkenti a nyálelválasztást. Mivel ilyenkor az állaga hígabb lesz, a nyál ráadásul jobban is tisztít majd. A xilit- vagy xilitoltartalmú rágók rágása szintén elősegítheti a fogak védelmét.

Borítókép: Pixabay

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!