napi motiváció

2019.11.20. 16:00

Ne szidjunk, inkább készítsünk dicséretfalat

A dacos gyereket nem egyszerű együttműködésre bírni. Büntetés, zsarolás és fenyegetés helyett sokkal célravezetőbb és kellemesebb módszer a szuper motivációs tábla.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Evgeny Atamanenko

Ha elég jó a kézügyességünk, akkor még akár a lakás mutatós kiegészítője is lehet – írja a csalad.hu.

A tábla lényege, hogy

a kicsi ne azért legyen jó, hogy nekünk megfeleljen, hanem, hogy önerejéből elérjen egy célt, amit közösen tűzünk ki.

A jutalmat is mi szabjuk meg. Az elején csak a jutalom miatt végzi majd el a feladatokat, aztán a sikerélményért, végül megszokássá, jó szokássá válik, és egy még hatékonyabb rendszert hoz az életünkbe.

Témakörök

A dicséretfalra csupa olyan tevékenység kerüljön fel, amik gondot okoznak a hétköznapokban,

amiket nem szívesen tesz meg a gyermekünk önszántából, de jól tudjuk, hogy nem is haladja meg a képességeit.

Válasszunk ki 5 témakört, amiben pontokat gyűjthet a csemete. Például: „ma segítség nélkül öltöztem fel”, „végigültem a vacsorát”, „elpakoltam az építőkockáimat”, „a boltban nem pakoltam tele anya kosarát”, „megkóstoltam egy új ételt.”

Gyűjtés

Minden témakörben 5 pontot szerezhet a gyermek, és csak az ő elszántságán múlik, mennyi idő alatt gyűjti be ezeket. Amikor minden témakörben megszerezte a maximális pontszámot, akkor megkaphatja az előzőleg beígért jutalmat, ami lehetőleg olyan közös családi élmény legyen, amiről ő dönthet, mi legyen az – persze reális kereteken belül, mondjuk Disneyland meglátogatásáról szó sem lehet. Visszavenni már meglévő pontokat nem szabad, és nem vonhatjuk meg a pontadást, ha egy másik területen nem fogadott szót a kisgyermek. Nekünk kell előzőleg okosan megválasztani a témaköröket.

Az elkészítés

Fontos, hogy a gyermekünket bevonva, együtt készítsük el a dicséretfalat. Vegyünk egy nagyméretű, színes kartonlapot. Osszuk fel úgy a lapot, hogy ráragaszthassunk 5 különböző színű, szélesebb papírcsíkot, amikre a kicsi a pontjait gyűjti. A színes sávok elejére készítsünk közösen rajzokat, amikről a gyermek könnyedén felismeri a témaköreit. A pontok lehetnek egyszerű színes korongok, de egyedibbé tehetjük, ha a gyerkőc érdeklődésének megfelelő ábrákat vágunk ki. Csillogós papírból kivágott katicákat, pillangókat, szívecskéket, virágokat és csillagokat is lehet gyűjteni, amit gyurma segítségével tudott a gyermek a helyére pakolászni. A kész táblát jól látható helyre akasszuk, ahol a gyermekünk is könnyedén eléri.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!