egészség

2018.03.27. 14:33

Nem csak az ételek miatt hízhatunk el

Egy jó dietetikus biztosan azt javasolja, hogy kérjen a háziorvosától egy alapos kivizsgálást, mielőtt fogyókúrába kezd. Ezután pedig sorra veszi az életmódbeli sajátosságokat is, amelyek gátolhatják a fogyásban.

Mediaworks/Fanny

Amint beköszönt a tavasz, sokan kapnak észbe, és határozzák el, hogy itt az ideje lefogyni. De mit tegyünk, ha a próbálkozások ellenére sem mennek le a kilók?

Ha egészségügyi probléma nem áll a háttérben, érdemes tüzetesen megfigyelni az étkezési szokásainkat, valamint azt, hogy a családban más is küzd, illetve küzdött-e hasonló problémákkal – írja a Fannyra hivatkozva a Vasárnap Reggel.

Lássuk, mi állhat a sikeres fogyás útjában!

Az ételallergia

Ételallergiáról akkor beszélünk, ha a szervezet valamilyen élelmiszert, pl. a húst, a halat, a tejet, a tojást vagy a fehér lisztből készült termékeket nem tudja feldolgozni. Az eredmény: a szervezet védekezik, és allergiás reakciót produkál.

A megoldás: Az orvos segítségével kideríteni, hogy mely élelmiszer váltja ki a reakciót, majd egy dietetikus támogatásával összeállítani egy, a kritikus összetevőt kizáró, mégis változatos, a fogyást elősegítő étrendet.

Mint az őskorban…

Az emberben mélyen kódolva van az őskori elődök magatartásmintája, ami arra ösztönöz, hogy minél többet egyen. Elődeinknek a túléléshez különösen energiadús táplálékokra volt szükségük, manapság viszont az ételünkért alig kell tennünk valamit. Az emberek többsége sem munka közben, sem azon kívül nem mozog, aminek az a következménye, hogy a kalóriaégetés csökken, az ember pedig hízni kezd.

A megoldás: Mivel már nem jár vadászni, ki kell cserélnie a hizlaló ételeket kalóriaszegényekre, vagy el kell kezdenie sportolni.

Az öröklődés és a neveltetés

Miért van az, hogy néhány vékony ember annyit nassolhat, amennyit csak akar, míg mások kis túlzással már az édesség látványától is hízni kezdenek? Ennek oka kisebb részben a génekben, nagyobb részben a neveltetésben rejlik.

Ebben az esetben a szülők rossz mintája lehet a felnőttkori helytelen táplálkozás forrása. A neveltetés meghatározza, hogy az étkezésnek milyen funkciói vannak az ember életében. Ha a gyereket sokszor vigasztalják édességgel, akkor megtanulja, hogy egy darab csokoládé átsegíti a nehéz helyzeteken, és felnőttként is ezt a megoldást választja. Ha a kicsi sokszor hallja, hogy mindent meg kell ennie, amit elé tesznek, elveszíti azon képességét, hogy felismerje, ha jóllakott.

A megoldás: Tudatosítsa magában az evési szokásait, például vezessen étkezési naplót! Evés közben tudatosan figyeljen oda arra, mikor jelzi a szervezete, hogy elég.

A múló évek

Az évek múlásával változik a kalóriaszükségletünk. Amikor a nők a változókorba lépnek, a testük már kevesebb energiát igényel, ám az emberek többsége mégsem csökkenti az elfogyasztott étel mennyiségét.

A megoldás: Nem könnyű megváltoztatni az étkezési szokásait, de nem is lehetetlen! Kérje bátran dietetikus segítségét, aki segít abban, hogy kevesebb kalóriát fogyasszon, mégse kelljen éheznie közben! A sportot (gyaloglás, úszás, kerékpározás) elkezdeni sem késő – ezzel ledolgozhatja a pluszkalóriákat.

A stressz

Ilyenkor az ember úgy érzi, muszáj valami édeset ennie! A nők 70 százaléka szenved a stressz tüneteitől, de a fokozott pszichés terhelés, sajnos, az alaknak sem tesz jót, hiszen nassolásra ösztönöz.

A megoldás: A stressz kezelésére sok technika létezik, próbálja ki a sportot, a zeneterápiát, járjon társaságba, ha megteheti, váltson munkahelyet. A legjobb mégis megelőzni a bajt.

A gyógyszerek

Léteznek olyan készítmények, amelyek hosszabb ideig történő szedésekor a szervezet több zsírt raktároz el.

A megoldás: Sok hízásra ösztönző gyógyszernek létezik alakkímélő változata is. Az orvos közreműködésével és felügyeletével érdemes megváltoztatni a dózist vagy kipróbálni más összetételű, más hatóanyagú szereket.

Borítókép: Pixabay

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!