fajtaverseny

2018.04.02. 19:32

Nemzetközi szemlét és borkóstolót tartanak Pécsett

A portugiesert népszerűsítik április 6-án és 7-én Pécsen, ahol először kóstolhatják meg a borkedvelők a villányi borvidék új "közösségi bisztróborát".

Pécs, 2011. május 12. Durda Katic, a Pécsi Tudományegyetem Hunyor Vendégházában megrendezett verseny zsűrijének tagja, Szerbia háromszoros sommelier bajnoka. Ötven pincészet százötvenegy bora verseng a pécsi, szekszárdi, tolnai és villányi borvidékekről a Pannon Borrégió TOP25 borversenyén, hogy a régió borválogatottjába kerüljön.

Forrás: MTI Fotó:

Fotó: Kálmándy Ferenc

A hatodik Portugieser du Monde elnevezésű megmérettetésre hat magyar borvidékről és szerb, horvát, szlovén, szlovák, osztrák és német borvidékekről több mint 70 borral jelentkeztek – olvasható a szervezők MTI-hez eljuttatott tájékoztatójában.

Mint közölték, a nemzetközi portugieser-fajtaversenyt a rendezvény első napján bonyolítják le, amikor a nemzetközi zsűri előtt mérkőznek meg a benevezett borok. Az eseményre idén öt országból – Olaszországból, Spanyolországból, Svájcból, Ausztriából és Magyarországról – érkeznek a zsűri tagjai.

Másnap délután a pécsi Zsolnay Kulturális Negyed m21 galériájában adják át a championdíjakat, az aranyérmes és ezüstérmes boroknak járó elismeréseket, ekkor kóstolhatja meg a nagyközönség is a benevezett borok nagy részét, valamint a Pécsre érkező borászatok portugiesereken kívüli kínálatát is – ismertették.

A szervezők beszámoltak arról is, hogy a szombati kóstolófesztiválon lehet majd először megkóstolni, a hivatalos premier előtt a villányi borvidék újdonságát, egy portugieseralapú házasítást. A Redy elnevezésű „Y-generációs közösségi bisztróbor” tíz pincészet tolmácsolásában, tehát tíz verzióban érkezik a fesztiválra – hangsúlyozták.

A portugieser kékszőlőfajta egész Közép-Európában elterjedt, de sokszor lebecsülik – fejtette ki korábban az MTI-nek a verseny főszervezője, Győrffy Zoltán. A Portugieser du Monde célul tűzte ki, hogy azokat a termelőket fogja össze, akik hisznek a fajtában, annak jövőjében, és tesznek is érte – fogalmazott.

Borítókép: Illusztráció

Forrás: MTI Fotó/Kálmándy Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!