Állami nászajándék

2020.01.08. 08:00

Népszerű az első házasok adókedvezménye

Egyre többen veszik igénybe az első házasoknak járó személyijövedelemadó-kedvezményt, ami nem meglepő, hiszen egyre népszerűbb a házasság is.

Mediaworks-összeállítás

Szentendre, 2019. szeptember 14. Csokordobás, amikor öt jegyespár köt egyszerre házasságot a Nagycsaládosok Országos Egyesületének (NOE) 31. Õszi találkozóján a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban 2019. szeptember 14-én. Az egyesület jegyespároknak hirdetett pályázatot, amelynek nyereménye a NOE által szervezett polgári szertartás és esküvõ volt. Az öt nyertes pár a NOE õszi találkozójának részvevõi elõtt köthetett házasságot. MTI/Bruzák Noémi

Forrás: MTI

Fotó: Bruzák Noémi

A családokat és a gyermekvállalást támogató adórendszer kialakítása során 2015-től vezette be a kormány, hogy az első házasságukat kötők a személyi jövedelemadójukból az esküvő után két évig együttesen havi ötezer forint kedvezményre jogosultak. Ez 2016 óta gyermekáldás esetén a családi kedvezménnyel együtt is igénybe vehető. A házassági kedvezmény akkor jár, ha legalább az egyik házastárs az első házasságát kötötte. A kormány érvelése szerint a lehetőség a gyerekek után járó családi kedvezményt egészíti ki, ezzel az adórendszer már a kezdetektől segíti a családalapítást. Hasonló megoldást nemigen találni Európában – olvasható a Vasárnap Reggel című hétvégi magazin legutóbbi számának összeállításában.

Tavaly már majdnem négyszer annyian vették igénybe az állami nászajándéknak is tekinthető havi ötezer forintos adókedvezményt, mint 2015-ben.

Az szja-bevallások adatai szerint 2018-ban 85 ezer első házas igényelte ezt az összeget, ezzel összesen 3,3 milliárd forinttal támogatta az állam a friss házasokat. Ehhez képest az első évben, 2015-ben 22 ezren éltek a lehetőséggel.

Annak hátterében, hogy megnőtt az igénylések száma, egyfelől az állhat, hogy az adófizetők megismerték a kedvezmény lehetőségét, másfelől pedig az, hogy megugrott a házasságkötések száma. A statisztikai hivatal adatai szerint míg 2010-ben valamivel több mint 35 ezer pár házasodott össze, addig 2016-ban már majdnem 52 ezer. Utána csökkent ugyan, de 2019-ben már újra nőtt, novemberig 57 774 pár mondta ki a boldogító igent, 24 százalékkal több, mint az előző év hasonaló időszakában. A január volt az egyetlen hónap, amikor kevesebben házasodtak össze, mint egy évvel korábban. Februárban és márciusban kis mértékben, áprilisban és májusban átlagosan 8,5, júniusban 16, július–szeptember között átlagosan 33, októberben pedig 65 százalékkal több házasságot anyakönyveztek, mint 2018-ban.

1990 óta 2019. január–október között kötötték a legtöbb házasságot Magyarországon

– tette hozzá a Központi Statisztikai Hivatal. Ez minden bizonnyal a családvédelmi akcióterv intézkedéseinek köszönhető, hiszen a különböző támogatások igénybevételéhez előfeltétel, hogy a párok törvényesítsék kapcsolatukat. Ugyanakkor az esküvőszervezéssel foglalkozó és a lakodalmakhoz kapcsolódó szolgáltatásokat nyújtó vállalkozások is arról számoltak be, hogy reneszánszukat élik az esküvők.

A gyakorlati tudnivalók közül a pénzügyi tárcánál megemlítették, hogy az érintettek már az adóelőlegükből is érvényesítsék az első házasulók kedvezményét, amely a házasságkötést követő hónaptól jár. Ez a megoldás nemcsak azért jó, mert a friss házasok hónapról hónapra több fizetést vihetnek haza, hanem azért is, mert így az adóbevalláskor nem kell ezzel foglalkozniuk. Az állami nászajándékhoz rendkívül egyszerűen hozzá lehet jutni: csak le kell adni erről egy nyilatkozatot a munkáltatónál. Ha ez mégsem történne meg, akkor az adóhivatal által készített bevallási tervezetben lehet megtenni a szükséges módosítást.

Januártól él az adómentesség és a nagyszülői gyed

A családi otthonteremtési támogatás (csok), a falusi csok, a babaváró támogatás, a nagycsaládosok autóvásárlási kedvezménye, a lakások jelzáloghiteléhez nyújtott támogatás – amely a 2019. július 1-jét követően megszületett második gyermek után 1 millió forinttal, a július 1-je után született harmadik gyermek után 4 millió forinttal, minden további gyermek után 1-1 millió forinttal csökkenti a családok jelzáloghitel-tartozását –, valamint a csokhoz kapcsolódó kedvezményes kamatozású kölcsön mellett az új évben újabb két támogatás segíti a gyermekes családokat.

2020. január 1-jétől azok az édesanyák, akik legalább négy saját gyermeket nevelnek vagy neveltek fel, életük végéig mentesülnek személyi jövedelemadójuk fizetése alól a kereső tevékenységből származó jövedelmük után. A kedvezmény a vér szerinti és az örökbefogadott, illetve a már felnőtt gyermekek után is jár.

2020. január 1-jétől a még nem nyugdíjas nagyszülők is jogosulttá válhatnak gyermekgondozási díjra (gyed), ha vállalják, hogy részt vesznek unokájuk gondozásában, nevelésében, amíg a szülők dolgoznak. Ekkor a szülő helyett a nagyszülőt illeti meg a gyed. Egyszerre csak az egyik nagyszülő, de akár több – nem ugyanazon várandósságból született – unoka után is felveheti a juttatást.

Borítókép: Csokordobás, amikor öt jegyespár kötött egyszerre házasságot a Nagycsaládosok Országos Egyesületének (NOE) 31. Őszi Találkozóján a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban 2019. szeptember 14-én, az egyesület jegyespároknak hirdetett pályázatot, amelynek nyereménye a NOE által szervezett polgári szertartás és esküvő volt, így az öt nyertes pár a NOE őszi találkozójának részvevői előtt köthetett házasságot

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!